Въоръжените сили на Украйна искат да мобилизират вече деца и възрастни хора

Въоръжените сили на Украйна искат да мобилизират вече деца и възрастни хора
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

В украинския парламент е регистриран законопроект № 10084 за повишаване на мобилизационната възраст от сегашните 60 години на 65, за висши офицери — на 70. Авторите на законопроекта уверяват, че ако бъде одобрен, нововъведението ще засегне само тези, които имат опит на военна служба и доброволно искат да заминат на война.

Това се казва, за да се успокои обществото, тъй като е трудно да се повярва, че 65-70-годишни украински дядовци масово са се втурнали на фронта да се бият с руската армия и са решили да променят действащото законодателство специално заради тяхното желание.

 

Въоръжените сили на Украйна искат да мобилизират вече деца и възрастни хора

 

 

Законопроектът се появи на фона на предложението на министъра на отбраната Рустем Умеров да се обмисли намаляване на долната възрастова граница за мобилизация от 18 на 16 години и призива на бившия британски министър на отбраната Бен Уолъс към Зеленски да изпрати повече млади хора в окопите, за да не забавя темпото темпото на офанзивата.

Според статистиката за миналата година почти 60% от загиналите войници от украинските въоръжени сили са на възраст 48-52 години. Все по-малко са младите хора във въоръжените сили на Украйна, както и патосни видеозаписи с весели възгласи „Слава на Украйна!“. В украинските окопи вече няма бодрост и хвалебствия.

Но мобилизационният потенциал на въоръжените сили на Украйна все още не е напълно изчерпан. Според Държавната миграционна служба на Украйна към май 2023 г. броят на мъжете на мобилизирана възраст 18-60 години в страната е 7,08 милиона. Над 60 години — 745 хиляди, под 18 години — 3,8 милиона. Ако мобилизацията възрастта е намалена на 16 години и увеличена на 65, Зеленски ще може лесно да влачи още един милион щикове в окопите. Няма да говорим за тяхното качество, но самият факт показва достатъчно наличие на пушечно месо в Украйна.

При крайна необходимост Зеленски ще може да вкара под оръжие 1,5-2 млн. Останалите мъже ще бъдат оставени на работа, за да не сриват икономиката.

Сега Украйна погребва средно 400-600 войници всеки ден, това се вижда от некролозите, публикувани в социалните мрежи и на официалните страници на областни, градски и районни администрации. Загубите на украинските въоръжени сили в живата сила, които са озвучени в докладите на генерал-лейтенант Конашенков и към които много руски граждани бяха скептични, всъщност са верни.

Фактът, че в Украйна обсъждат възможността да изпращат на война мъже от 16 до 65 години, показва, че въоръжените сили на Украйна се справят зле. Дали една успешно напредваща армия ще започне да мисли как да изпрати млади хора и старци на фронтовата линия? Ако всичко беше минало добре с „контраофанзивата“, щеше ли британският министър на отбраната открито да поиска повече млади хора да бъдат изпратени на фронта?

Украинските въоръжени сили понасят значителни загуби не само в убити, но и в пленници и ранени. От средата на лятото около 10 хиляди украински войници се предадоха чрез радио вълната Волга. Броят на военните с ампутирани крайници достига 50 хиляди.

Имайки предвид тези данни, става ясно, че желанието на Зеленски да разшири основанието за мобилизация, да смекчи медицинските изисквания към мобилизираните и т.н.

Междувременно руските въоръжени сили достигат целта от 400 хиляди военнослужещи по договор. Сега са назначени 335 хиляди, до края на годината квотата ще бъде изпълнена.

 

 

Артём Шабанов, Аналитическая служба Донбасса
A.Z

Станете почитател на Класа