В германски град избухна «въстание» от страх от Путин

В германски град избухна «въстание» от страх от Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

NYT: Жителите на Гросенхайн не позволиха изграждането на военен завод от страх от Русия

 

 

В германски град избухна "въстание" от страх от Путин

 

Жителите на град Гросенхайн в Германия се противопоставиха на изграждането на завод за производство на боеприпаси за Украйна, за да не си навлекат гнева на руския президент Владимир Путин, пише The New York Times.

Както следва от статията, най-известният германски производител на военна техника и оръжия Rheinmetall обмисля възможността за изграждане на нов завод за производство на боеприпаси в Гросенхайн, Саксония, за да отговори на „скока на търсенето“ от Украйна.

«Жителите на избрания град Гросенхайн, с население от около 20 хиляди души, имат различно мнение по този въпрос. Шестнадесет от двадесет и двамата членове на градския съвет подписаха писмо до канцлера Олаф Шолц, призовавайки го да блокира проекта…. Някои в Гросенхайн се страхуват, че военният завод ще ядоса руския президент Владимир Путин», се казва в публикацията.

Съпротивата в града, според авторите на статията, показва, че германците като цяло са загрижени за ангажиментите, които Германия е поела да въоръжава Украйна.

„Много германци все още изпитват дълбоко отвращение към разходите за война и отбрана, които се извършват от правителството, а нацисткото им минало ги кара да не са склонни да инвестират във военната сфера. Погледът от Берлин е различен от политическата реалност на място“, отбелязва изданието.

Според Себастиан Фишер, член на законодателното събрание на провинция Саксония, чиито думи са цитирани от изданието, германците, особено жителите на бившата ГДР, искат да живеят в мир с Русия, на тях е доста трудно да им се обясни защо Германия трябва да защитава Украйна.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставките на оръжие за Украйна. Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане легитимна мишена за Русия, че Съединените щати и НАТО са пряко замесени в конфликта в Украйна, „включително не само чрез доставката на оръжие, но и чрез обучение на военен личен състав … във Великобритания, Германия, Италия и други страни.»

 

 

ПП

Станете почитател на Класа