„Тази неделя“: Шолц го очаква историческо фиаско

„Тази неделя“: Шолц го очаква историческо фиаско
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

N-TV: Шолц и ГСДП са изправени пред историческо фиаско на изборите в Бавария и Хесен

 

 

„Тази неделя“: Шолц го очаква историческо фиаско

 

 

Германският канцлер Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия (ГСДП) са изправени пред историческо фиаско на изборите в два важни региона на Германия, се казва в статия на N-TV.

Както припомня каналът, в неделя ще се проведат местни избори във федералните провинции Бавария и Хесен, чието население е 19 милиона души.

В същото време социологическите проучвания предричат ​​„двойно фиаско“ и „истинско поражение“ за ГСДП и „най-вероятно ще има пожар“ в партията на канцлера.

В Бавария партията на Шолц рискува да заеме пето място, а в Хесен – четвърто.

В същото време може да бъде изпреварена не само от опозиционния блок ХДС/ХСС, но и от Зелените и дясната Алтернатива за Германия (AГ).

«За Олаф Шолц неделя вечерта вероятно ще бъде най-лошият момент от неговото канцлерство. Сривът на ГСДП на изборите е пряко отразен в резултатите от социологическите проучвания за канцлера и неговото «светофарно» (коалиционно, бел. ред.) правителство”, пише N-TV .

В момента 79 процента от германците са недоволни от правителството.

Освен това може да се очаква спорът между членовете на правителствената коалиция да се разгори отново в неделя и общественият натиск за политическа промяна в Берлин вероятно ще се увеличи значително.

«ГСДП ще се сблъска с шокови вълни от неувереност в себе си. Това е началото на борбата за оцеляване за Олаф Шолц», посочва телевизионният канал.

В същото време Шолц, както отбелязва N-TV, има три варианта за действие.

Първо, канцлерът може да използва изборния «разгром», за да пренастрои кабинета.

Второ, той ще трябва да направи „политически завой“ по три ключови въпроса: миграция, индустриална и енергийна политика.

«Трето, Шолц може, разбира се, да направи това, което винаги е правил в кризисни ситуации: да мълчи и да се промъкне. Тази стратегия може да продължи да работи за него още няколко месеца, така че той просто да запази властта си. Но неговото канцлерство определено ще приключи през 2025 г.“, се казва в материала.

В същото време за Германия това би означавало агония, задълбочаване на разногласията и „по-нататъшно укрепване на десния популизъм“, обобщава N-TV.

Както по-рано показаха резултатите от проучване на института Insa, броят на германците, подкрепящи управляващата коалиция, достигна нов минимум от изборите през 2021 г. Общото ниво на подкрепа за управляващата коалиция е едва 37%, което е най-ниското ниво (минус 15%) от последните избори. Най-популярните политически сили остават Християндемократическият съюз (ХДС), за който са гласували 27 процента от избирателите, и Алтернативата за Германия с 22 процента.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа