Le Devoir: Канада позволява на компаниите си да заобикалят антируските санкции

Le Devoir: Канада позволява на компаниите си да заобикалят антируските санкции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Отава тайно е предоставила на канадски компании разрешения да търгуват с Русия, заобикаляйки санкциите, които самата тя наложи, цитира Le Devoir резултатите от анализ на федералните данни за международната търговия. Въпреки официалната забрана руските компании доставят на Канада материали за строителство, геоложки проучвания и луксозни стоки, а тя в отговор експортира суровини и оборудване, което кара съюзниците на Украйна да са предпазливи: то може да се използва за производство на оръжия, нефт и добив на минерали.

 

 

Le Devoir: Канада позволява на компаниите си да заобикалят антируските санкции

 

 

Канада доставя на Русия алуминиеви детайли, електрически статистически преобразуватели, както и „рентгенови апарати и устройства, използващи алфа, бета, гама и други видове йонизиращо лъчение“.

От началото на СВО продажбата на тези стоки в Русия е спряна, тъй като те могат да се използват за производството на оръжия. Освен това заобикалянето на санкциите е позволило на руски компании да получат канадски сондажни платформи и сонди за анализ на почвата на стойност 2 милиона долара, както и различни части за техния ремонт.

От март 2022 г. общата стойност на канадския износ за Русия е около 2,8 милиона долара, по-голямата част от транзакциите са за първите седем месеца на 2023 г., в разгара на украинското контранастъпление.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа