WT: Крупните съюзници обмислят да зарежат Украйна

WT: Крупните съюзници обмислят да зарежат Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

WT: Западът започна да се уморява да подкрепя Украйна

Решимостта на Запада да помога на Украйна отслабва с удължаването на конфликта, пише  The Washington Times.

 

 

WT: Крупните съюзници обмислят да зарежат Украйна

„САЩ и техните основни съюзници показват първите признаци, че подкрепата за Киев няма да продължи безкрайно“, се казва в публикацията.

Така водещите кандидати за президент на САЩ, включително Доналд Тръмп, заеха скептична позиция по отношение на безсрочната помощ.

Освен това социалдемократическата партия Smer, водена от Роберт Фицо, която се противопоставя на военната подкрепа за Киев, спечели парламентарните избори в Словакия. Унгарският премиер Виктор Орбан също не е съгласен с предоставянето на оръжия на Украйна и поставя под въпрос възможността за присъединяването й към ЕС, посочва изданието.

Експертите се опасяват, че подкрепата ще отслабне още повече, тъй като Белият дом не иска да повтори опита на Афганистан и Ирак, въвличайки се в нов многогодишен конфликт.

Освен това, широко рекламираното контранастъпление на украинските въоръжени сили практически не доведе до никакви резултати, заключава вестникът.

Washington Post писа по-рано, че неуспехът на Украйна да демонстрира успех на бойното поле поражда опасения за изхода от конфликта, което може да отслаби международната подкрепа.

Украинското контранастъпление продължава четири месеца в Южнодонецко, Артемовско и Запорожско направления. Командването на въоръжените сили на Украйна хвърля в бойните действия бригади, обучени от НАТО и въоръжени с чужда техника, но те не успяха да постигнат резултати в нито един от участъците на фронта.

Както заяви руският президент Владимир Путин, това не е просто буксуване, а провал. Според него до средата на септември украинските въоръжени сили са загубили 71,5 хиляди военнослужещи и 18 хиляди единици техника.

ПП

Станете почитател на Класа