Украйна и САЩ ще произвеждат заедно системи за ПВО

Украйна и САЩ ще произвеждат заедно системи за ПВО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Украйна очаква първите резултати от съвместното производство на системи за противовъздушна отбрана със САЩ до края на годината, каза в публикувано днес интервю украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Ройтерс.

 

 

Министърът каза пред новинарския сайт nv.ua, че двете страни вече са започнали да работят по съвместното производство след визита на украинска делегация във Вашингтон миналия месец.

"По време на нашата визита в САЩ получихме не само поредните уверения за продължаща финансова и военна подкрепа, но също така видяхме желание да се работи за съвместно производство на системи за противовъздушна отбрана", каза Камишин и добави: "Вече започнахме работата в тази сфера".

Министърът посочи, че първите резултати от съвместното производство се очакват до края на годината, без да уточнява дали дотогава ще има съвместно произведена подобна отбранителна система.

Началникът на генералния щаб на украинската армия, Валерий Залужни, съобщи миналата седмица, че скоро се очаква в Украйна да пристигнат специалисти, които да изготвят планове за организиране на производство на военно оборудване, включително на системи за противовъздушна отбрана.

Киев полага усилия да разшири вътрешното производство на въоръжения в максимална степен, тъй като 19 месеца след началото на руската инвазия, нуждите от оръжие и боеприпаси за отразяване на руските атаки по дългата близо 1000 км фронтова линия нараснаха значително, посочва Ройтерс.

Станете почитател на Класа