Португалия ще премахне „несправедливите“ данъчни облекчения за чужденци

Португалия ще премахне „несправедливите“ данъчни облекчения за чужденци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

„Данъчните облекчения за чуждестранни жители в Португалия вече не са оправдани", заяви министър-председателят Антонио Коща, обещавайки да затвори схемата за нови кандидати през 2024 г., след като тя подклажда цените на жилищата в една от най-бедните нации в Западна Европа.
Стартирала през 2009 г., схемата позволява на „хората, които стават местни жители, като прекарват повече от 183 дни в годината в страната, да се възползват от специална данъчна ставка от 20% върху португалските си доходи, получени от дейности с висока добавена стойност, като например лекари и университетски преподаватели". Схемата беше въведена, за да привлече инвеститори и професионалисти, тъй като Португалия пострада от финансовата криза.
Други предимства на схемата – известна като Non-Habitual Resident – включват освобождаване от данъци върху почти всички чуждестранни доходи, ако се облагат в страната на произход, и 10% плосък данък върху пенсиите от чуждестранен източник.
Португалски граждани, които са живели в чужбина пет или повече години, също могат да кандидатстват.
Коща каза пред CNN Portugal, че схемата е „раздула жилищния пазар", наричайки я „фискална несправедливост, която вече не е оправдана". „Вече няма смисъл, а онези, които вече се възползват от това, ще продължат да го правят", добави Коста,
Съобщението дойде два дни след като хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия, за да протестират срещу скока на наемите и цените на жилищата, подклаждани от нарастващата джентрификация и рекордния туризъм.
Правителствените данни показват, че повече от 50% от работниците са печелили по-малко от 1000 евро (£866) на месец миналата година, а 65% увеличение на наемите в Лисабон от началото на туристическия бум през 2015 г. е направило апартаментите недостъпни за мнозина.
Продажните цени на жилищата са скочили със 137% през този период, според специалисти по жилищни данни Confidencial Imobiliário.
Критиците казват, че мерките, обявени от правителството по-рано тази година, които включват ограничаване на краткосрочните наеми в Airbnb и промени в схемата за златни визи на страната, не са били достатъчни, за да укротят кризата, която също е изострена от хроничния недостиг на жилища на достъпни цени.

Станете почитател на Класа