Пет ключови извода от историческото сваляне на Маккарти

Пет ключови извода от историческото сваляне на Маккарти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Камарата на представителите на САЩ гласува да отстрани Кевин Маккарти от председателския стол, което прави Маккарти първият председател на Камарата в историята на САЩ, който е отстранен от поста.
Маккарти, който беше на поста само от девет месеца, задвижи колелата за отстраняването си миналия уикенд, когато си сътрудничи с демократите в опит да финансира правителството и да избегне затваряне. Този ход накара твърдодесния конгресмен Мат Гец от Флорида да внесе предложение в понеделник вечерта за отстраняването му.
Въпреки усилията на Маккарти и неговите съюзници да спрат предложението на Гец, предложението им се провали при гласуване с 208 срещу 218. Окончателното гласуване се проведе във вторник следобед и видя осем крайно десни републиканци, които се присъединиха към 208 демократи, за да отстранят Маккарти от поста му . Окончателното гласуване беше 216 срещу 210.
Ето пет извода от бурното събитие:
1.Камарата има нов – временен – спикър: Патрик Макхенри Както отбелязахме по-горе, това е първият път в историята, когато спикър е премахнат, така че Конгресът навлезе в неизследвана територия.
Според правилата, Маккарти бе длъжен да изготви списък с имена на членовете, някой от които до го замести в случай че мястото му беше овакантено. Съгласно Правило I, клауза 8, всеки, когото Маккарти постави следващ в този списък, „ще изпълнява ролята на председател pro tempore до избирането на председател или на председател pro tempore".
Този човек беше републиканецът от Северна Каролина Патрик Макхенри, който сега пое поста председател на Камарата pro tempore или „за момента". Макхенри е председател на комисията по финансови услуги и гласува против отстраняването на Маккарти.
Като се имат предвид хаотичните избори на Маккарти с 15 гласувания през януари, изглежда почти сигурно, че ще последват нови избори с няколко бюлетини.
2.Това може да отвори вратата за Стив Скализ Депутатът от Луизиана, който е републиканец номер 2 в Камарата на представителите, се споменава като потенциален наследник на Маккарти. Гетц специално извика дългогодишния съперник на Маккарти в понеделник в чата с репортери.
„Няма да подмина Стив Скализ само защото има рак на кръвта", каза Гетц. Скализ, който в момента е подложен на химиотерапия за рак на кръвта, обяви диагнозата си през август, като нарече болестта „много лечима" и отбеляза, че е била открита рано.
3.Вероятно ще продължим да виждаме галванизиран Гетц Гетц, който беше критичен към Маккарти много преди последният да заеме поста на спикър, разкритикува опозорения политик малко след отстраняването му като „същество от блатото".
„Той се издигна на власт, като събира пари със специални лихви и преразпределя тези пари в замяна на услуги", каза Гец по време на интервю за CNN. „Разбиваме треската и трябва да изберем оратор, който е по-добър."
Гетц потвърди гласа си на доверие за Скализ, като каза в отговор на въпрос дали сега ще номинира Скализ: „Мисля, че той би бил феноменален спикър. Като се има предвид, че Гец използва гласуването, за да зареди Маккарти като инструмент за набиране на средства за себе си, се очаква той да създаде повече проблеми на Камарата през следващите седмици.
4.Републиканската партия вече е в пълен „хаос" Никой не обича да живее в безпрецедентни времена, но – отново – ето ни. Осем републиканци, които гласуват в полза на отстраняването на Маккарти, осветяват процъфтяващите пукнатини сред Републиканската партия. Тези осем включваха представители Анди Бигс от Аризона, Кен Бък от Колорадо, Тим Бърчет от Тенеси, Ели Крейн от Аризона, Боб Гуд от Вирджиния, Нанси Мейс от Южна Каролина, Мат Розендейл от Монтана и Гец.
Бившият републикански вицепрезидент Майк Пенс, на събитие в Джорджтаунския университет във Вашингтон, окръг Колумбия, каза: „Хаосът никога не е бил силата на Америка и никога не е приятел на американските семейства, които се борят. Дълбоко съм разочарован, че шепа републиканци си партнираха с демократите, за да свалят Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите".
Председателят на комисията по вътрешните правила Том Коул каза пред CNN, че нещата вече са неясни. „Никой не знае какво ще се случи след това, включително всички хора, които гласуваха за освобождаването, те нямат план. Те нямат алтернатива на този етап. Така че това е просто гласуване за хаоса", каза Коул.
5.Нито една от двете страни на пътеката не знае какво ще се случи след това, като някои казват, че изглежда „апокалиптично" По време на опита си да задържи Маккарти като спикър, конгресменът Том Макклинток от Калифорния заяви, че „ако това предложение се приеме, Камарата ще бъде парализирана. Можем да очакваме седмица след седмица безрезултатни гласувания, докато не може да се води друга работа. Демократите ще се насладят на нефункционирането на републиканците и обществеността с право ще бъде отблъсната", каза Макклинток.
„След това демократите ще привлекат група от републиканци да се присъединят към коалиция, за да сложат край на задънената улица. Тази камара ще се измести драстично наляво и на практика ще сложи край на републиканското мнозинство в камарата, което гласоподавателите избраха през 2022 г. И това от своя страна ще неутрализира единствената противотежест в нашето избрано правителство на събудилия се ляв контрол над Сената и Белия дом във време, когато техните политики унищожават икономиката ни и са отворили границите ни за нашествие."
Без да се въздържа изобщо, Макклинток продължи зловещо: „Има повратни моменти в историята, чието значение се осъзнава само от събитията, които те отприщват. Това е едно от тези времена. Ние сме над пропастта. Остават броени минути да се опомним и да осъзнаем в каква сериозна опасност се намира страната ни в момента. Мили Боже, дай ни мъдростта да го видим и да спасим страната си от него."

Станете почитател на Класа