Англия може да наеме пространство в чужди затвори, заради недостига на килии

Англия може да наеме пространство в чужди затвори, заради недостига на килии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Обединеното кралство ще се стреми да наеме затворнически помещения от чужди държави, за да се бори с недостига на местни места в затворите, съгласно плановете, обявени от Консервативната партия.
Торите казаха, че вече са започнали проучвателни дискусии с възможни партньори в Европа за планове, които ще бъдат представени, когато парламентарното време позволи.
Консерваторите дадоха пример с Норвегия и Белгия, които сключиха подобни сделки с Холандия. Но съобщението беше описано от затворническите реформатори и лейбъристите като показателно за неуспех в намирането на алтернативно решение на проблема.
Съгласно всяко сключено споразумение, затворниците могат да бъдат преместени в друга държава, при условие че съоръженията, режимът и рехабилитацията отговарят на британските стандарти. Тези стандарти наскоро бяха счетени за толкова лоши, че германски съд отказа да екстрадира затворник в Обединеното кралство.
Лорд-канцлерът и министър на правосъдието Алекс Чалк каза: „Това правителство прави повече от всяко друго след Викторианската епоха за разширяване на капацитета на затворите. Наред с нашата програма за допълнителни 20 000 затворнически места, обновяване на стари затвори и килии за бързо разгръщане, наемането на затворнически места в други страни ще гарантира, че винаги имаме пространство, за да предпазим обществото от най-опасните нарушители."
Обявявайки мярката, консерваторите казаха, че средната присъда лишаване от свобода се е увеличила с 57%, откакто те влязоха на власт в коалиционното правителство през 2010 г. Докато реформаторите на затворите твърдят, че трябва да се направи повече, за да се предпазят хората от затвора, торите казаха, че са „отдадени за защита на обществеността, като извадим най-опасните нарушители от нашите улици за по-дълго време, като ограничим престъпността, затегнем присъдите за най-тежките нарушители и увеличим времето им зад решетките".
Пиа Синха, главен изпълнителен директор на Prison Reform Trust, каза: „Отговорът на правителството на опасните и нарастващи нива на пренаселеност в нашите затвори е половинчата идея за наемане на места за затвори в чужбина. Ръководителите на затворите ще бъдат отчаяни от такъв повърхностен отговор на техните много реални и неотложни притеснения. Червената предупредителна светлина за задаваща се криза с капацитета мига на таблото за управление на затворническата служба от няколко месеца. Министрите не могат да кажат, че не са били предупредени. Те спешно трябва да представят практически планове за намаляване на натиска върху системата, включително освобождаването на някои затворници. Рисковете да не го направим са твърде опасни, за да ги пренебрегнем".
Англия и Уелс има третото най-голямо население в затворите в Европа след Русия и Турция, с 87 793 затворници към 29 септември. Предвижда се тази цифра да нарасне до 94 400 до март 2025 г. и до 106 300 до март 2027 г. Капацитетът на всички затвори на 29 септември беше 88 561.

Станете почитател на Класа