Под охрана и отбрана! Германия подсигурява пратките на украинско зърно с допълнително въоръжение

Под охрана и отбрана! Германия подсигурява пратките на украинско зърно с допълнително въоръжение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Германия планира да достави допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна, за да помогне за защитата доставките на зърно от потенциални руски атаки. Това съобщава "Блумбърг", като цитира свои източници.

 

 

Берлин ще изпрати една допълнителна система за противовъздушна отбрана IRIS-T и противовъздушни оръдия Gepard, които ще подсигурят пратките, насочващи се към Румъния по южното крайбрежие на страната, казаха хора, пожелали анонимност.

Оръжията трябва да пристигнат в Украйна до края на тази година и следващи единици IRIS-T ще последват, след като бъдат построени.

Още 12 товарни кораба са готови да влязат в новосъздадения коридор за корабоплаване в Черно море напът за украинските пристанища. Това съобщиха в сряда военноморските сили на Украйна.

Киев увеличи усилията си да се противопостави на руската блокада на жизненоважния си износ по море.

През юли Русия, която има много по-мощен и голям военноморски флот в Черно море, напусна т.нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна безопасно да пренася хранителни продукти през основния си експортен коридор.

В отговор на хода на Москва Киев създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и оттогава няколко кораба напуснаха черноморските пристанища на Украйна.

"Общо за влизане в новия коридор имаме 12 кораба и 10 - за излизане. Това е към момента", отчете на брифинг говорителят на ВМС Дмитро Плетенчук.

Съюзниците на Украйна са длъжни да предотвратят нова руска кампания за унищожаване на украинската гражданска инфраструктура през следващата зима, каза германският външен министър Аналена Бербок в Киев.

През изминалата есен и зима Русия нанесе масирани въздушни удари по ключова инфраструктура в Украйна в опит да остави населението ѝ без електрозахранване, причинявайки хаос в страната и има опасения, че кампанията вероятно ще се поднови, когато времето стане по-студено.

 
 

Станете почитател на Класа