Путин: Светът постепенно се освобождава от западния икономически модел на дългово робство

Путин: Светът постепенно се освобождава от западния икономически модел на дългово робство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Държавите, които се разпореждат със световните валути, стоят на върха на "финансовата пирамида", което не съответства на интересите на мнозинството, отбеляза руският президент

 

 

 

Светът постепенно се освобождава от диктатурата на икономическия модел, който се опитва да вкара цели региони в света в робство и заеми, заяви руският президент Владимир Путин.

"Светът постепенно се освобождава от диктатурата на такъв финансово-икономически модел, чиято цел е само да вкара в дългове, в робство, да превръща (страните) в икономически колонии и да лишава цели региони от света от ресурси за развитие", заяви Путин по време на пленарна сесия на III Международна финансова олимпиада по сигурността. Тя се провежда във образователния център "Сириус" в едноименната федерална територия Сириус — селище от градски тип в Краснодарския край със специален статут на "град на науката", което до 2020 г. беше част от курортния град Сочи.

Държавите, които се разпореждат със световните валути, стоят на върха на "финансовата пирамида", което не съответства на интересите на мнозинството, отбеляза Путин.

"И затова процесът на построяване на многополярен световен ред, по-демократичен, честен и справедлив за мнозинството от човечеството, просто е неизбежен, исторически необходим", подчерта той.

Това се отнася и до здравите икономически основи на такъв световен ред, обясни Путин. Новите технологии предоставят нови възможности както на гражданите, така и на предприемачите, изтъкна той. Те позволяват на държавите да създават и подддържат нови обществени и финансови институции, които отразяват новата реалност, развиват по-удобни и безопасни системи за международни разплащания.

Новите технологии предизвикват и нови заплахи, изтъкна руският президент. Затова според него е важно да се придобиват знани и умения за защитата на информацията и противодействие на киберпрестъпленията, да се повишава нивото на финансовата и юридическа грамотност. Такива професионалисти са нужни не само на държавата, но и на големите корпрации и на малките високотехнологични компании и стартъпи.

Държавата ще оказва всестранна подкрепа и ще развива отечествената система на образованието, изхождайки от стратегическите интереси на страната, задачите за постигане на технологичен суверенитет, лидерство по ключови направления, за да готвим свои кадри, преди всичко математици, инженери, програмисти, хора, без които никакъв изкуствен интелект никога няма да може да мине, увери Путин.

"Много разчитам на това, че независимо от цялата сложност на днешния ден на международната арена, в крайна сметка ще стигнем до консенсус. Няма да се ограничим само до интересите на страните, които днес оглавяват тази финансова пирамида. Това не отговаря на интересите на огромното мнозинство от човечеството", изтъкна руският президент.

Владимир Путин е уверен, че в Европа и света Русия има много приятели. Според него на Запад също така има огромно количество привърженици на традиционните ценности, които обаче се държат по-тихо и спокойно от противниците им.

"Да, хората, които смятат, че традиционните ценности, в това число семейните, са загинали, те се държат много агресивно, особено в Северна Америка и в Европа. Но хората, които споделят нашите възгледи, има достатъчно много в европейските страни. Даже бих казал - прекалено много", заключи руският президент.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа