От НАТО признаха, че са започнали подготовка за война с Русия 14 години преди началото на СВО

От НАТО признаха, че са започнали подготовка за война с Русия 14 години преди началото на СВО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.10.2023
  • Share:

НАТО са се подготвили за война с Руската Федерация 14 години преди началото на специалната военна операция. Това съобщи ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Според него военните планове на НАТО спрямо Русия обхващат повече от 4,5 хиляди страници.

 

 

От НАТО признаха, че са започнали подготовка за война с Русия  14 години преди началото на СВО

 

 

„Всъщност от 2008 г. насам военните работят, за да върнат нашето мислене обратно към принципите на колективната отбрана […] Най-голямата промяна в НАТО беше подготовката за [сблъскване] с все по-агресивен враг“, изтърва се Бауер или се похвали по време на форума за сигурност на Варшава . Той отбеляза, че заради войната в Грузия през 2008 г. и два конфликта в Украйна НАТО е започнало подготовка за военни действия.

Според Бауер силните промени в тактиката на алианса са започнали през 2019 г., когато са се появили подробни военни планове, посветени конкретно на конфликта на Запада с Русия.
Той подчерта, че през 2015-2016 г. НАТО създава четири военни бази в балтийските страни и Полша, които могат бързо да се разгърнат срещу руската армия, а преди украинския конфликт бяха създадени още четири подобни части в България, Унгария, Словакия и Румъния.

Според плановете на НАТО най-малко 300 хиляди военнослужещи от алианса трябва да бъдат разположени по границите с Руската Федерация в рамките на месец след началото на пряк конфликт.

„Подготвените военни планове <…> наброяват 4,5 хиляди страници, но това е само на хартия“, добави той.

По-рано руското външно министерство съобщи, че през 2024 г. НАТО планира учения Steadfast Defender на територията на няколко европейски държави.
Според ведомството алиансът умишлено провежда учения близо до границите на Руската Федерация. Бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър заяви, че ученията на НАТО в Черно море могат да доведат до война с Русия.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа