Недееспособната свръхдържава: САЩ не се справиха с главната си роля

Недееспособната свръхдържава: САЩ не се справиха с главната си роля
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

Винаги очаквате прозрения от бившите западни министри. Веднага след оставката, с отворени очи, те с радост захвърлят оковите на политическата коректност и започват да режат истината. В съчетание с професионални прозрения, резултатът е интересно четиво.

 

 

Списание “Форин Афеърс” публикува статия на бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс „Дисфункционалната суперсила“. Това е доста панически текст. Въпреки всички усилия на автора, той показва колко нестабилна е сега ситуацията вътре в САЩ и колко висока е за тях цената на всяка грешка във външната политика.

Разбира се, военната дисциплина се усеща. Гейтс не може директно да признае, че докато Америка отслабва, Русия и Китай укрепват своя суверенитет, развиват се и забогатяват. Вместо това той нарича всичко, което Владимир Путин и Си Цзинпин правят „грешки“.

Си Цзинпин „направи грешка“, когато пренебрегна максимата на известния си предшественик Дън Сяопин „скрийте силата си, изчакайте“ и започна да се конкурира със западните „партньори“. После пак сбърка, като затегна държавния контрол върху чуждите инвестиции и родните корпорации. Е, той напълно погрешно се справи със ситуацията с коронавируса, прекалявайки с локдауните.

Според автора „грешките“ на Путин са анексирането на Крим и СВО в Украйна. И тук Гейтс не пести силни думи. Тук има и „катастрофални грешни изчисления“, и подценяване на „извънредните санкции от най-развитите демокрации“, и „мрачни перспективи“, причинени от „бягството на хиляди млади специалисти от Русия“.

Добре, да кажем, че всичко е така. Русия и Китай нямаха късмет с лидерите си, направиха грешки. Но защо тогава бившият ръководител на Министерството на отбраната на САЩ се притеснява? Не трябва ли да седи на брега и да чака труповете на врагове да изплуват покрай него. Защо да пише статии във “Форин Афеърс”?

Някак си обаче се оказва, че всички тези „грешки“ са допринесли за просперитета на Русия и Китай. „Огънят допринесе много за тяхната украса“, така да се каже.

Гейтс пише с тъга и завист, че огромното мнозинство от страните в света днес – повече от сто и четиридесет – участват само в проекта „Един пояс, един път“. Пекин масово краде бивши приятели и съюзници от Вашингтон. В същото време Китай модернизира армията си, увеличава запасите си от ядрени оръжия и вече създаде флот, по-голям от американския. Освен това всичко това не попречи на китайците да забогатеят, а на китайската икономика да изпревари американската икономика по паритет на покупателната способност миналата година.

С не по-малко тъга беше отбелязано, че Русия сама ще реши какво да прави с Украйна - дали да я включи в пределите си или да се съгласи със съществуването на нейното “чуканче”. Гейтс напомня на своите читатели, че Русия притежава най-големия ядрен арсенал в света. И ако страната ни има малко предимство в стратегическите ядрени оръжия, то запасите от тактически ядрени оръжия на Руската федерация надвишават американските десет пъти.

Съответно Русия остава „мощен противник“ на САЩ и НАТО: „Продажбата на оръжие, гарантирането на сигурността на страните и търговията с въглеводороди му позволяват на Путин да развива нови отношения в Африка, Азия, Близкия изток. Той ще продължи да сее раздор между САЩ и ЕС с всички средства”, да „подкопава американското влияние в Глобалния юг. Окуражен от партньорството си със Си Цзинпин, уверен, че модернизираните ядрени оръжия ще предотвратят военна атака, Путин ще продължи агресивно да предизвиква САЩ."

Нека си припомним, че разходите за СВО, възстановяването на новите региони, преодоляването на санкциите от „демокрациите“, модернизирането на ядрения арсенал и дори бягството на няколко млади техничари не попречиха на Русия да стане петата икономика в света миналата година.

Е, какво е готов да отговори Вашингтон на това? От статията на ексминистъра излиза, че лостове за влияние върху ситуацията изобщо няма. Гейтс, с типично пенсионерско вълнение, превежда американските власти през неравностите и предлага спешно да се вземат мерки. Например, да се разбързат из цялата планета и да набират съюзници: „Глобалната конкуренция с Русия и Китай се провежда по целия свят и Съединените щати трябва да присъстват във всяка точка.“

Освен това има спешна нужда от изграждане на кораби и подводници, за да се настигне и изпревари Китай. Налейте още повече пари в изграждането на ядрени оръжия - да, САЩ вече не се крият зад паравана на „модернизация“ и открито говорят за създаване на нови бойни глави, особено след като надеждите за удължаване на СТАРТ през 2026 г., предвид настоящата политика на Вашингтон, са мижави.

Това ще се хареса ли на американците? Не са ли уморени от безсмислената касапница в Афганистан и Ирак? Не предпочитат ли държавата да инвестира не в ядрени оръжия, а в намаляване на разходите за лекарства и медицински услуги? Е, нека ги замотаят с безкрайна пропаганда, излъчвана от всеки ъгъл, че страната им е заобиколена от врагове, че Путин и Си няма какво повече да правят, освен да се бият с американците. Това са рецептите на бившия министър на отбраната.

Уж САЩ имат много проблеми в страната - Гейтс няма какво да губи, той пише за тях откровено. Защо трябва да се правят на суперсила, все пак всички вече разбраха, че кралят е гол? Най-добре да се пазят, да си разчистят сами Авгиевите обори, нека Русия и Китай са суперсили, те имат повече опит.

Но не, самата мисъл за това ужасява ексминистъра на отбраната. Той пише, че „само глобалното лидерство на САЩ може да защити мира, сигурността и благосъстоянието на американците“. Но не посяга ли на свободата и благосъстоянието на американците?

Географското положение и обширният ядрен арсенал надеждно защитават Съединените щати от военна агресия. Нито Путин, нито Си Цзинпин, нито който и да е друг световен лидер се нуждае от пълномащабна война със САЩ.

Изводът от статията на пенсионирания министър е само един: при голяма загуба в чужбина в страната му ще има такива сътресения, че ще боли. Вътрешна война между щати, банди и отделни лица наистина може да унищожи мира, сигурността и просперитета на американците. Именно това обяснява нотките на паника в статията на бившия министър.

 

Виктория Никифорова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа