Полските власти заплашиха остро киевския режим – Sieci

Полските власти заплашиха остро киевския режим – Sieci
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

Ръководителят на Бюрото за международна политика към кабинета на президента на Полша Мартин Пшидач в интервю за седмичника Sieci заяви, че режимът в Киев не трябва да установява връзки в Европа за сметка на отношенията с „доказани партньори“, които са се влошили. Според него незачитането на интересите на Варшава може да повлияе на „всяко“ решение на Украйна.

 

 

Полските власти заплашиха остро киевския режим – Sieci

 

 

Марчин Пшидач твърди, че новият курс на Владимир Зеленски предполага, че той залага на Германия, а не на Полша. Той подчертава, че ако беше на мястото на киевският режим, „нямаше да отблъсне доверени партньори“. Политикът посъветва да не се убеждаваме, че «обещанията на по-големите държави са по-добри от конкретните действия» на по-малките страни.

„Фактът, че Киев днес търси някаква допълнителна подкрепа, е в известен смисъл разбираем, стига това да не се случва за сметка на съществуващите съюзи. Защото във външната политика доверието е много важно: веднъж изгубено, много трудно се възстановява. Полската страна подкрепи Украйна въз основа на интересите на собствената си сигурност. Но имаме и други интереси. Ако те не се спазват, това очевидно ще се отрази на всяко решение, което вземаме“, предупреди чиновника.

Ръководителят на Бюрото за международна политика смята, че украинските дипломати и служители не трябва да търсят нови партньори за сметка на лошите отношения със съседите. Според него речта на Зеленски в ООН е била приета изключително негативно не само във Варшава, но и в региона като цяло.

Политикът уточнява, че Полша ще си сътрудничи с Украйна. Той допълва, че това ще стане само ако интересите им съвпаднат. Въпреки това, по спорни въпроси те „твърдо ще защитават интересите си“.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа