“Остана последният”. Какъв коз извади Западът за контранастъплението

“Остана последният”. Какъв коз извади Западът за контранастъплението
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

„Ейбрамс“ вече са в Украйна и се готвят да подсилят нашите бригади", каза Зеленски онзи ден. Това е последният от западните танкове, които все още не са били на фронта. Как американският подарък ще се отрази на ситуацията?

 

 

 

Основен експонат

Прехвърлянето на “Ейбрамс” на ВСУ беше едно от ключовите условия за доставка на оборудване от други страни. Едва след като това беше одобрено, Берлин се съгласи да изпрати “Леопарди” от Германия и трети страни. ВСУ разполагат с най-много от тези бойни машини сред западните танкове.

Но възлагаха специални надежди на “Ейбрамс”. И това е разбираемо. M1 се свързва с гръмки победи в операция „Пустинна буря“, Втората война в Ирак. „Украйна ще получи стари танкове, но дори техниката от съветско време няма да може да се конкурира с тях“, увери “Бизнес Инсайдър”.

И се позоваха на експерти. „В битка “Ейбрамс” срещу Т-72 не бих искал да бъда в Т-72“, каза Джефри Едмъндс, военен анализатор и съветник на министъра на отбраната на САЩ.

Има основания за подобни твърдения: тези танкове вече са се сблъсквали на бойното поле - в Ирак. По време на войната в Персийския залив САЩ загубиха само девет бойни машини: седем бяха унищожени от приятелски огън, а други две трябваше да бъдат взривени, за да не попаднат в ръцете на врага.

Рецепта за победа?

На пръв поглед това е триумф. Но през 2000-те години ситуацията в Ирак се промени донякъде: “Ейбрамс” претърпяха бойни загуби - няколко десетки танкове. Повечето се дължат на РПГ-7. Някои дори бяха пленени от бойците на Саддам Хюсеин.

Повече от 1000 превозни средства бяха разгърнати по време на операция „Иракска свобода“. Те се противопоставиха на експортни версии на първата версия на Т-72. Освен това те често бяха неспособни да се бият - Багдад изпитваше затруднения с поддръжката поради санкциите.

В Украйна всичко е различно. Първо, Киев ще получи само 31 танка във версия M1A1, разработена още в средата на 80-те години. Второ, руските войски използват значително модернизирана версия на Т-72: B3M. И не броим другфите по-модерни модели.

Западните медии, след като се нагледаха достатъчно на съмнителните успехи на “Леопардите” и “Чалънджърите” това лято, вече са много по-внимателни в прогнозите си.

Тук се крие същественият недостатък.“

“Бизнес Инсайдър”, който активно хвалеше “Ейбрамс” през пролетта, продължава да твърди чрез експерти, че този танк превъзхожда всеки руски. Той обаче внимателно изброява факторите, които могат да попречат.

На първо място – минните полета. "Както всяка бронирана машина, мините могат да бъдат проблематични, ако не бъдат неутрализирани. И “Ейбрамс” не е изключение", отбелязва изданието.

Поддръжката на самото оборудване също е задача. „Истинският риск е в поддържането на оперативна готовност, тъй като това е много сложна система, която изисква значителни логистични усилия“, посочват авторите на статията.

Съюзниците на САЩ също обръщат внимание на това. "Сериозен недостатък е високото ниво на материална поддръжка. Поддръжката на турбините изисква много по-обучен персонал от дизеловите двигатели", цитира “Фигаро” думите на бившия командир на танков батальон Ян Бойвен.

И накрая, неравномерното разпределение на бронята създава проблем. Ако танкът може да издържи на фронтални удари, тогава страните, задната и горната проекция на купола са критично слабо защитени.

И тук, както отбелязват анализаторите, на арената излизат противотанковите ракети. “Ейбрамс” е замислен като отговор на съветския Т-72, но танковите дуели са рядкост през XXI век. Противотанковите системи, които са широко представени в руската армия (“Корнет”, “Фагот”, “Конкурс”), са това, което ще отговаря на M1A1.

"Както показа опитът, дори старият “Метис” може лесно да пробие “Леопард”. С “Ейбрамс”, мисля, че ще се получи по подобен начин", каза един от руските бойци в района на Запорожие.

Безпилотните летателни апарати-камикадзе, способни да достигнат незащитени части на купола, ще добавят допълнителни проблеми. А основната заплаха, както показаха летните битки, са хеликоптерите Ка-52 с ракети “Вихър-М”.

И дори в челните сблъсъци има примери, когато руската технология превъзхожда западната. По-специално, близо до Работино, както казаха военните, Т-90М “Прорив” унищожи германски “Леопард-2”.

Американските “Ейбрамс” с уранови снаряди са много опасни. Въпреки това танкът, предоставен на ВСУ, не е от най-мощните и модерни. И дори в Киев не се утешават с надеждата, че това ще им помогне да обърнат хода на конфликта.

 

Давид Нармания, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа