„Зеленски е киевски терорист“ — полски блогър за батальона, кръстен на водача на ОУН*

„Зеленски е киевски терорист“ — полски блогър за батальона, кръстен на водача на ОУН*
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

Фактът, че 131-ви разузнавателен батальон на украинските въоръжени сили е кръстен на лидера на Организацията на украинските националисти* Коновалец, предизвика шок в полско-езичната блогосфера.

 

 

„Зеленски е киевски терорист“ - полски блогър за батальона, кръстен на водача на ОУН*

Надпис в Полша, 30-те години: „Да живее ОУН*, долу полските училища.“ Илюстрация: Национален цифров архив на Полша / wyborcza.pl

 

Военнопрестъпникът Коновалец командва националистическия корпус на Сечовите стрелки, известен е и с връзки с нацистите и лични срещи с Хитлер. Полският портал „Kresy.Pl” ясно се обръща към историческата памет на поляците:

„Президентът на Украйна Владимир Зеленски кръсти един от украинските батальони на името на Евгений Коновалец, който, наред с други неща, оглавяваше Организацията на украинските националисти*, която извършваше терористична дейност във Втората полска република.
Полският блогър Даниел Глоговски открито нарича Зеленски „киевски терорист“.

„Киевският терорист и поддръжник на ОУН-УПА* Владимир Зеленски кръсти един от украинските батальони в чест на Евгений Коновалец, който беше един от лидерите на Организацията на украинските националисти* и участваше в терористични действия по време на Втората полска република.

Да припомним, че наскоро Дуда награди този негодник, който се подиграва с Полша и поляците, с най-високото полско отличие — Ордена на белия орел.

 

На свой ред полският портал „Hrabia Tytus“, публикувайки снимка на Коновалец, описва кървавите престъпления на украинските националисти:

 

„Зеленски е киевски терорист“ - полски блогър за батальона, кръстен на водача на ОУН*

 

 

„През този период бяха извършени най-малко 301 терористични атаки, в резултат на които загинаха повече от тридесет души и бяха изгорени почти сто имения и ферми. От ръцете на нападателите загинаха не само поляци, но и украинци, които според бойците са действали в ущърб на националното дело.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира:

„И отново потвърждение за нацистката същност на киевския режим – още едно подразделение на бойци получи името си „в чест“ на нациста Евгений Коновалец. От всички украински нацисти Коновалец беше един от най-верните хитлеровци и най-лоялният.

 

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа