Румъния: Разбираме много добре последиците от войната в Украйна

Румъния: Разбираме много добре последиците от войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

Румъния разбира последиците от руската агресия срещу Украйна за собствената си сигурност, и за ЕС като цяло, и ще помогне на Украйна във военно отношение, също в транзита на украинско зърно и напредъка към преговорите за членство в ЕС.

 

 

"Това е исторически момент. Това е първата подобна среща на Съвета по външни работи на ЕС в Киев. Устойчивостта на украинците, тяхната борба за страната им е от голямо значение за Европа... Ситуацията със сигурността в и около Украйна е много сложна. Румъния и другите страни членки имат най-дългите граници с Украйна, разбираме много добре последиците от войната. Днес ще обсъдим сигурността и военната ситуация, както и помощта за Украйна както двустранно, така и в рамките на ЕС и НАТО “, каза министърът на външните работи на Румъния, Луминица Одобеску, преди заседанието на Съвета по външни работи на ЕС в Киев, съобщава кореспондентът на "Укринформ".

Тя отбеляза, че останките от руски дронове са открити и на територията на Румъния. Украинските пристанища на река Дунав, които Русия атакува, са много близо до румънската граница. Действията на агресора подкопават икономиката на Украйна, световната продоволствена сигурност и възпрепятстват гражданското корабоплаване в Черно море.

„Румъния ще продължи усилията си за транзита на украинско зърно. Към днешна дата повече от 25 милиона тона украинско зърно са транспортирани през Румъния. Ние работим в тясно сътрудничество с правителството на Украйна, Европейската комисия и нашите партньори за увеличаване на транзитния капацитет от 2 милиона на 4 милиона тона на месец до края на тази година“, подчерта Одобеску.

Според нея днес в Киев европейските министри ще обсъдят и напредъка на Украйна към членство в ЕС.

„Румъния твърдо подкрепя такива преговори за присъединяване към ЕС и тяхното начало до края на тази година. Убедена съм, че тази дискусия ще изпрати силен сигнал за подкрепа за Украйна и нейния народ. Румъния решително ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, “, добави министърът на външните работи на страната.

Както беше съобщено, заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, председателствано от върховния представител на ЕС, Жозеп Борел, се провежда днес в Киев.

Станете почитател на Класа