Седем неща за евентуалното затваряне на САЩ

Седем неща за евентуалното затваряне на САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

САЩ са само на часове от пълно спиране на работата на правителството на фона на политическа безизходица заради исканията на десните републиканци в Конгреса за дълбоки съкращения на публичните разходи.
Подхранвано от горчиви идеологически разделения сред републиканското мнозинство в Камарата на представителите (Конгреса), финансирането за федералните агенции ще изтече в полунощ на 30 септември, освен ако – срещу широко разпространените очаквания – Конгресът не гласува да приеме временна мярка за удължаване на правителственото финансиране.
Това е събитие с потенциал да причини прекъсване на редица обществени услуги, да причини забавяне на заплатите и да нанесе значителни щети на националната икономика, ако се задържи.
В основата на задаващия се смут е несигурният статут на спикера на Камарата, републиканецът Кевин Маккарти, който е подложен на критики от членове на собствената си партия за това, че е съгласувал лимити на разходите с Джо Байдън, че членовете на крайнодясната „Среща на свободата" на Републиканската партия са твърде щедри и искат спешно да орежат разходите.
Какво се случва, когато правителството на САЩ спре да работи? Хиляди служители на федералното правителство ще са пуснати в отпуск, което означава, че им е казано да не се явяват на работа и да не им плащат за периода на спирането, въпреки че заплатите им се изплащат със задна дата, когато то приключи.
Други държавни служители, които извършват услуги, които се считат за основни, като ръководители на полети и служители на правоприлагащите органи, продължават да работят, но не получават заплащане, докато Конгресът не вземе решение за прекратяване на спирането.
В зависимост от това колко дълго продължава, националните паркове могат или да затворят изцяло, или да отворят без определени жизненоважни услуги като обществени тоалетни или придружители. Обработката на паспорти може да спре, както и изследванията в националните здравни институти.
Администрацията на Байдън предупреди, че федералните инспекции, гарантиращи безопасността на храните и предотвратяването на изпускането на опасни материали в питейната вода, могат също да спрат. Около 10 000 деца на възраст три и четири може също да загубят достъп до Head Start, федерално финансирана програма за насърчаване на готовността за училище сред малките деца, особено сред семействата с ниски доходи.
Какво причинява спирането? Казано по-просто, условията на законодателен акт, известен като Закона за борба с дефицита, приет за първи път през 1884 г., забранява на федералните агенции да изразходват или задължават средства без акт– или някаква алтернативна форма на одобрение – от Конгреса.
Ако Конгресът не успее да приеме 12-те годишни сметки за бюджетни кредити, необходими за финансиране на дейностите на правителството на САЩ и свързаната с тях бюрокрация, цялата несъществена работа трябва да бъде прекратена, докато това не стане. Ако Конгресът приеме някои от законопроектите, а други - не, агенциите, засегнати от неприетите законопроекти, са принудени да прекратят нормалното си функциониране; това е частично затваряне на правителството.
Колко необичайни са спиранията на правителството на САЩ? През първите 200 години от съществуването на САЩ те изобщо не се случиха. През последните десетилетия те стават все по-редовна част от политическия пейзаж, тъй като политиката във Вашингтон става все по-поляризирана, а стоенето на ръба - обикновен политически инструмент. Има 20 пропуска на федерално финансиране от 1976 г., когато САЩ за първи път изместиха началото на фискалната си година на 1 октомври.
По-специално, три затваряния са влезли в политическата история на САЩ:
21-дневно частично затваряне през 1995 г. заради спор относно съкращенията на разходите между президента Бил Клинтън и републиканския говорител Нют Гингрич, което широко се смята за задаващо тона на по-късните партизански борби в Конгреса.
През 2013 г., когато правителството беше частично затворено за 16 дни, след като друг воден от републиканците Конгрес се опита да използва бюджетните преговори, за да лиши от средства Закона за достъпни грижи на Барак Обама, широко известен като Obamacare.
34-дневно спиране, най-дългото в историята, продължило от декември 2018 г. до януари 2019 г., когато Доналд Тръмп отказа да подпише какъвто и да е законопроект за бюджетни кредити, който не включва финансиране от 5,7 милиарда долара за стена по границата на САЩ с Мексико. Затварянето навреди на рейтинга на Тръмп в социологическите проучвания.
Какво задейства последното предстоящо спиране? До голяма степен кризата се движи от сравнително слабата позиция на Маккарти, републиканския спикер на Камарата на представителите. Работейки с тънко мнозинство в камарата от 435 места, Маккарти се нуждаеше от рекордните 15 гласувания, за да се изкачи до позицията си миналия януари, позиция, заслужена само след напрегнати преговори с малцинство крайнодесни републиканци.
Същите тези десни сега на практика държат Маккарти като заложник, като отказват да гласуват за законопроектите за бюджетни кредити въз основа на насоките за разходите, които говорителят преди това е съгласувал с Байдън. Маккарти теоретично все още може да прокара законопроектите с подкрепата на демократите от другата страна на пътеката. Но десните, по-специално конгресменът от Флорида Мат Гетц, обещаха да го свалят от поста спикер при такъв сценарий.
Има ли изход от сегашната задънена улица? Времето изтича. Маккарти и други републикански лидери се опитват да въведат мярка за временни разходи, наречена продължаваща резолюция (CR), която ще остави правителството отворено до 31 октомври, докато продължават усилията за постигане на съгласие за окончателните сметки за разходите за 2024 г.
Многобройните опити обаче не успяха да спечелят одобрението на членовете на Форума на свободата, които отказват да гласуват за него, освен ако не са свързани с по-радикални консервативни политики, като например формулировки за „пробудени политики" и „въоръжаване на Министерството на правосъдието". Списък с поправки от дясната конгресменка от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн включва резолюция, която предотвратява използването на средства за подпомагане на Украйна и забрана за финансиране на мандати за ваксина срещу Covid-19.
Как спирането може да повлияе на икономиката като цяло? Според бюджетната служба на Конгреса спирането през 2018-19 г. е наложило краткосрочни разходи от 11 милиарда долара на икономиката на САЩ, приблизително 3 милиарда долара от които никога не са били възстановени след края на спирането.
Икономистите предупредиха, че ефектите сега могат да бъдат усложнени от други несвързани събития, включително продължаващото въздействие на инфлационния натиск и стачката на United Auto Workers срещу трите най-големи автомобилни производители в Америка, чиито синдикални лидери заплашиха да разширят, ако исканията им останат неизпълнени.
Как реагира Джо Байдън? Президентът се опита да използва амвона, за да насочи светлината на прожекторите към противниците на Републиканската партия, като подчерта, че те трябва да бъдат обвинени, ако се стигне до спиране. „Нека бъдем ясни. Ако правителството прекрати дейността си, това означава, че членовете на американската армия ще трябва да продължат да работят, но не и да получават заплащане. Финансирането на правителството е една от най-основните отговорности на Конгреса. Време е републиканците да започнат да вършат работата, за която Америка ги е избрала." каза Байдън.
Опасявайки се от най-лошото обаче, Белият дом публикува набор от планове за това как трябва да работят правителствените агенции, ако последва спиране и средствата свършат.

Станете почитател на Класа