Алиев обеща Азербайджан да гарантира правата и сигурността на арменците в Карабах

Алиев обеща Азербайджан да гарантира правата и сигурността на арменците в Карабах
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Азербайджан ще се погрижи да бъдат защитени правата и сигурността на арменците в Карабах и вече е очертал пред тях своята визия за реинтеграция, каза президентът Илхам Алиев на втория Национален форум за градско планиране.
„Ние официално заявяваме, че правата и сигурността на арменското население на Карабах ще бъдат защитени. Ние вече представихме на арменската общност на Карабах нашата визия за реинтеграция, тоест техните религиозни, образователни, културни, общински и всички други права ще бъдат зачитани както е отразено в международни конвенции, подписани от Азербайджан в съответствие с неговата конституция и международни задължения", каза президентът на Азербайджан.
На 19 септември отново избухна напрежението в Нагорни Карабах. Баку обяви, че започва "местни антитерористични мерки" и поиска изтеглянето на арменските войски от региона. Ереван на свой ред заяви, че в Карабах няма арменски сили, като нарече случващото се „акт на широкомащабна агресия".
Русия призова страните в конфликта да спрат кръвопролитието и да се върнат към дипломатическо уреждане. На 20 септември Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че е постигнато споразумение в координация с руския мироопазващ контингент за прекратяване на антитерористичните действия в Карабах.

Станете почитател на Класа