Разследват транзакции на Бернар Арно по подозрение за пране на пари

Разследват транзакции  на Бернар Арно по подозрение за пране на пари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Парижката прокуратура разследва финансови транзакции, в които се предполага, че са замесени френският милиардер Бернар Арно и руски бизнесмен.
Прокурорите разследват транзакции, включващи Арно, чиято собственост върху групата за луксозни стоки LVMH го направи вторият най-богат човек в света след Илън Мъск, и Николай Саркисов, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на парижката прокуратура. Братът на Саркисов, Сергей, основа руската застрахователна компания Reso-Garantia.
Френският вестник Le Monde първи съобщи за съществуването на разследването, цитирайки транзакции, включващи имоти в ски курорта Куршевел. Той цитира документ от декември 2022 г. от Tracfin, част от съдебната система на Франция, фокусирана върху борбата с прането на пари, в който според съобщенията са изброени транзакции, „които могат да характеризират прането на пари".
Говорител на Reso-Garantia каза „Нито Reso-Garantia, нито лично г-н Саркисов са участвали в сделката, описана в статията на Le Monde. Г-н Саркисов и г-н Арно никога не са се срещали. Саркисов и Reso-Garantia не са имали контакт или искания за документи от френските власти или тези на други държави".
Състоянието на Арно се оценява на 164 милиарда долара, според Bloomberg, и в един момент го превърна в най-богатия човек в света на хартия. Той и семейството му притежават 41% от LVMH, групата, която притежава луксозни марки, включително марката за чанти Louis Vuitton, за шампанско Moët, коняк Hennessy, за бижута Tiffany и производителят на часовници Tag Heuer, наред с много други.
Арно, който е на 74 години, се готви да прехвърли империята си, която той основа преди 35 години и разрасна чрез придобиване на някои от най-известните модни марки в света и разширяване на продажбите към амбициозни потребители в Азия. През януари той назначи дъщеря си Делфин да управлява Christian Dior, втората по големина марка в LVMH в ход, който според някои анализатори е подготвил сцената за семейна надпревара с нейния брат Антоан за това кой да управлява компанията.
Съобщава се, че разследването в Париж разглежда транзакции, включващи покупка на 14 имота във френския алпийски курорт Куршевел за период от няколко седмици през есента на 2018 г., според Le Monde. Съобщава се, че имотите се намират в Jardin Alpin, особено ексклузивен квартал на ски курорта, характеризиращ се със скъпи ресторанти с изглед към склоновете. Le Monde съобщи, че Саркисов е придобил недвижим имот в луксозен алпийски курорт чрез сделка, в която Арно, чрез една от своите компании, е предоставил заем.
Говорителят на Reso-Garantia каза: „Транзакцията беше управлявана от малка инвестиционна единица, която инвестира професионално в европейски недвижими имоти. Тя се състоеше в придобиване на апартаменти в стара сграда в Куршевел от различни частни собственици с оглед по-късно да бъдат продадени на предприемач, след като цялата сграда бъде изкупена. Всички сделки бяха извършени от френски компании, чрез френски нотариуси от френски адвокати от всички страни. Това беше обикновена сделка с недвижими имоти".
LVMH отказа коментар.

Станете почитател на Класа