Подозрителен пакет забави гласуването за словашката президентка

Подозрителен пакет забави гласуването за словашката президентка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Президентката на Словакия Зузана Чапутова беше принудена да отложи с един час явяването си в избирателна секция за гласуване на парламентарните избори по настояване на охраната, съобщи словашката телевизия, на която се позова ТАСС.

 

 

Според телевизията закъснението е било предизвикано от факта, че службата за сигурност на държавния глава е трябвало да установи кой е собственик на раница, забравена пред входа на избирателната секция. Поради това Чапутова пусна час по-късно от планираното своя вот.

Премиерът Лудовит Одор също гласува със закъснение. Когато пристигнал в избирателната секция, той установил, че е забравил личната си карта вкъщи и не е могъл да я представи на членовете на избирателната комисия, предаде БТА. Поради това Одор бил принуден да се върне вкъщи за документа и да гласува по-късно.

Словакия гласува днес на парламентарни избори в ожесточена борба между бившия премиер Роберт Фицо и прозападните либерали, предаде Ройтерс. Обявяването на резултатите от гласуването се очаква в неделя. 

Последните проучвания показаха, че двете партии са с изравнено влияние, като се очаква победителят пръв да получи възможността да сформира правителство, което да замени службното такова, управляващо 5,5 милионното население на страната от месец май. Имащите право на глас могат да се включат в изборите до 22 часа местно време, а резултатите ще станат известни няколко часа по-късно.

 

 

Правителство начело с Фицо би означавало Словакия да се присъедини към Унгария и да затруднява постигането на консенсус в ЕС по въпроса за подкрепата за Украйна в момент, когато Европейският съюз се стреми да остане обединен във възпирането на руската инвазия. Правителство, водено от "Прогресивна Словакия", би запазило сегашния курс на международна политика и ще продължи силната подкрепа за Киев, придържейки се към либералната линия в ЕС по въпроси, свързани със зелената политика и правата на представителите на ЛГБТ+ общността.

"Вече всичко зависи от избирателите", заяви лидерът на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка, който е и заместник-председател на Европарламента, след като гласува в столицата Братислава.

Фицо публикува видеозапис във "Фейсбук", на който той пуска гласа си заедно с майка си, и заяви, че се надява "здравият разум" да надделее в изборите, "така че да не ни въвличат в приключения, независимо дали по въпроса за миграцията или за армията".

Очаква се обаче нито една от двете партии да не спечели мнозинство, което означава, че бъдещото правителство ще разчита на резултатите на по-малките партии.

 

 
 

Станете почитател на Класа