Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме вина, не вярвайте на службите

Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме вина, не вярвайте на службите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Интервю с Отец Евгений Павелчук (Беларус) от Руската Църква, взето от Мариела Нордел на 28.09.2023:

 

 

— Нямахте време да се простите с Вашите енориаши. Какво бихте им казали, ако имахте тази възможност?

 

 

— Много е жалко, че не ни разрешиха да се сбогуваме с енориашите. За 4 години ние се сближихме и станахме, както се казва, близки. Аз познавам всички тях по имена, знам техните скърби, преживявания и радости. Искаше ми се, разбира се, заедно с тях да отслужа последната литургия, да се причастя от една чаша, да си кажем топли думи и да се прегърнем на прощаване. Жалко е че не ни разрешиха това да го направим и така грубо се отнесоха с православни свещеници в православна страна.

Относно тази ситуация с нашето екстрадиране искам да кажа на нашите енориаши: Не вярвайте на това, в което ни обвиняват българските специални служби. Ние нямаме никаква вина. Ние служим на Бога и на хората и никога не сме се намесвали в политиката. Ние сме работили за укрепване на братските отношения между Руската и Българсата православни църкви. Нашата екстрадация от страната е изгодна за тези, които искат да усложняват тези наши братски отношения и да скарат руският и българският народ. За това аз моля нашите енориаши да направят всичко това да не се случи. Аз моля да приемат тези събития като свършен факт и да не допускат в своята душа злоба, гняв, отчаяние. Правете си правилните изводи. Помнете че всичко е по промисъл Божий.

— Има едно лице Слава Янакиева. Тя твърди, че Ви познава доста добре, че е Ваша енориаша. Госпожа Янакиева в интервю за българското национално радио твърди, че използвате религията, за да прокарвате други интереси, различни от Православието и че създавате «православни еничари». Познавате ли госпожа Слава Янакиева? Как бихте коментирали нейните обвинения?

— Слава Янакиева лично аз не я познавам и не сме имали възможност да се запознаем. Това че тя казва че добре ме познава за мен е новина. Ако тя е идвала в нашият храм, то това е било много рядко и не се е представяла коя е. Аз с удивление разбрах от интервю по БНР мнението на госпожа Янакиева за моята дейност в качеството си на свещенослужител. Знаете ли, ние имаме такава пословица — сам си измислил, сам си повярвал. Дяволът ние наричаме лукавия. Лукавия е измамник. А как лукавия мами? Той не само измисля това което не е било, но и обръща с краката нагоре определени факти. Например той е излъгал Ева преди да изяде забранения плод с думи, за това че Бог е забранил на хората да ядат плодовете от всички дървета от рая, практически представяйки Бог за жесток. След това е лъгал като е говорил че не, вие няма да умрете но само Бог знае че когато ядете от тези плодове ще ви се отворят очите и вие ще станете като боговете, познаващи добро и зло. По този начин дяволът е съблазнявал хората за смъртен грях и ги е лъгал. Аз нямам намерение да се оправдавам пред Янакиева за моята дейност и организация на православни военно патриотични клубове в Република Беларус. Аз мога да дам отговори на моята държава, а моята страна е в течение на това, че тези клубове са били създадени и са работили заедно с държавните учреждения за образование и държавните силови структури. Нашата дейност беше съвършено посветена на обществото и държавата. Програмите бяха утвърдени на ниво държавни структури. Във всеки клуб имаше избран родителски съвет, който контролираше всички занятия и родителите можеха да присъстват на тях. В тези клубове се възпитаваха достойни граждани на страната. Те се учиха на основите на Православната вяра да обичат Бога и своето отечество и в нужният момент вътрешно да бъдат готови да го защитават. Аз не виждам в това престъпление.

— Вашите енориаши скърбят за Вас. На 24 септември организираха многолюден митинг пред руската църква във Ваша защита. С какви чувства напуснахте България, предвид грубото отношение на официалната власт?

— България напуснах с тъга и в онова състояние на душата, когато, знаете ли, не ви се иска да повярвате. Това беше като страшен сън! Когато в денят на празника на Божията майка, след Божествената литургия и причастие нас ни извикаха в миграционната служба, прочетоха ни постановление за нашата екстрадация от България и арест, качиха ни в полицейския автобус, не ни дадоха по човешки да съберем своите лични вещи, не разрешиха да се сбогуваме с енориашите, отведоха ни на границата в Сърбия и ни изгониха от страната. Но аз съм благодарен на Бога и на нашите енориаши за тяхната любов и вяра. Ние следяхме по новините за това, как те се молят около храма, как носят там цветя, как охраняват този храм. Ние от разстояние чувстваме тяхната любов към нас. Това означава че ние не напразно сме служили в този храм.

— Бихте ли се върнали отново в България след 5 години?

— На въпроса бих ли се върнал след пет години в България и този храм аз бих отговорил: всичко е в ръцете на Бога. Ако съм жив, ако имам благословията на светейшия патриарх, ако властите на България се съгласят на моето пребиваване и служение, разбира се аз с любов и смирение пред волята Божия бих дошъл и служил в този храм. Но, вътрешното ми чувство ми подсказва че за съжаление това няма да се случи.

— Коя е най-голямата опасност която стои в днешно време пред Православието? За какво трябва да сме бдителни православните християни?

— В настоящия момент има гонение на православието, големи предизвикателства пред него. И аз виждам възможност за голям разкол. Видимата причина е в разкола на Украйна, признаването на ПЦУ нарушава множество канони на църквата и поставя въпроса за изкривяването на православните догми на църквата. Това е много голяма опасност. Всички православни християни трябва да останат в рамките на каноническото православие.

— В София се вълнуваме кога отново ще отвори врати Руската църква. Имате ли някаква информация дали ще е в скоро време?

— Аз знам че светейшия патриарх Неофит влезе в кореспонденция със светейшия патриарх Кирил по въпросите за възобновяване на службите в руския храм. Цялата информация се намира в софийската Митрополия.

— Животът на Свети Серафим Софийски, чийто мощи почиват в Руската църква, винаги е бил свързан по еди или друг начин с Божията майка. Дори и решението му да имигрира в България е взел след дълга молитва пред иконата на Света Богородица. Виждате ли съвпадение във факта, че вас ви изгониха, а храмът затвори врати на празника Рождество Богородично?

— В съвпадението с празника Рождество на Божията майка аз виждам Нейната промисъл и любов към нас.

Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме вина, не вярвайте на службите
Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме вина, не вярвайте на службите
Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме вина, не вярвайте на службите

Станете почитател на Класа