Пригожин го смяташе за предател: Кой е Андрей Трошев?

Пригожин го смяташе за предател: Кой е Андрей Трошев?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.10.2023
  • Share:

Смята се, че тъкмо Андрей Трошев е предупредил Кремъл за плановете на Евгений Пригожин да извърши метеж. Шефът на "Вагнер" го е смятал за предател. Путин обаче го посочи за негов наследник . Последно отмъщение на Путин?

 

 

 

В края на август цялото ръководство на частната военна компания "Вагнер”, начело с нейния основател Евгений Пригожин, загина при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа. Но това, че Пригожин е мъртъв, не попречи на руския президент Владимир Путин да продължава да се опитва да го унижи, отбелязва сайтът T-Online. Защото за наследник на “Вагнер” Путин посочи мъж, на когото Пригожин гледаше като на предател.

"Вагнер", но с друго име

Андрей Трошев е първият командир на “Вагнер”, който дезертира по време на опита за метеж, когато Пригожин потегли към Москва. Смята се, че Трошев е предупредил Кремъл за плановете на лидера на частната военна компания. И макар в крайна сметка Пригожин да се отказа от т.нар. марш на справедливостта, Трошев изгуби доверието на своя шеф и бе изхвърлен от “Вагнер”. Сега обаче руското Министерство на отбраната го натовари със задачата да “сформира нови доброволчески отряди” за войната в Украйна.

Още след метежа Путин е обсъждал името на Трошев като евентуален нов ръководител на “Вагнер”, но Пригожин се е противопоставил остро. След неговата смърт обаче, както и на дясната му ръка Дмитрий Уткин, няма какво да спре 61-годишния пенсиониран полковник.

Армията, която Трошев ще ръководи, няма да се нарича “Вагнер”. В последните месеци Москва спря финансирането на паравоенната организация, а много от бойците на “Вагнер” бяха освободени или прехвърлени в редовните руски въоръжени сили. По данни на украинските сили вече стотици бивши бойци на “Вагнер” се бият в района на Бахмут, но сега вече получават заповедите си от руското Министерство на отбраната.

Кой е Андрей Трошев?

Трошев има богат военен опит. През 1980-те той участва във войната в Афганистан. Награждаван е два пъти с орден “Червена звезда” и е обявен за “Герой на Русия”. Вече под управлението на Владимир Путин участва и във Втората чеченска война. След като се пенсионира от армията през 2012 година, Трошев продължава да служи на Кремъл, в рамките на частната военна компания “Вагнер” в Сирия. От 2013 година руските наемници подкрепят режима на Башар Асад в Дамаск и са обвинени в извършването на редица престъпления срещу човечеството.

За действията му Путин удостои Трошев със званието “Герой на Руската федерация”. Европейският съюз пък го включи в своя списък със санкции в края на 2021 г. Великобритания също санкционира Трошев с аргумента, че е пряко замесен в “престъпления срещу сирийското население”.

Освен че е лоялен към Путин, Трошев, също като руския президент, е роден в Санкт Петербург. Информацията за възрастта му е противоречива - според някои източници “Сивокосия”, както го наричат, е на 61 години, според други - на 70.

Основната цел - Бахмут

Британското разузнаване съобщи, че стотици бивши бойци на “Вагнер” са прехвърлени в района на Бахмут, за да се бият за различни проруски формации. “Много от тях са запознати с тази фронтова линия и местната тактика на ВСУ, тъй като са се сражавали в района през миналата зима”, пишат още от британското министерство на отбраната.

Според източници в „Телеграм“ задачата на Трошев ще е да координира техните действия с руските власти. Дали военният опит на Трошев ще помогне на руските войски около Бахмут, където украинската армия е в настъпление, е спорно, отбелязва T-Online.

 

Станете почитател на Класа