Санду направи дръзко изявление за Русия

Санду направи дръзко изявление за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

Санду призова да се изберат европейските ценности, а не отношенията с Русия

 

 

Санду направи дръзко изявление за Русия

 

За насърчаване на европейските ценности е необходимо да се откажем от сътрудничеството с Русия, каза президентът на Молдова Мая Санду по  телевизионния канал TV8.

«Не е необходимо хората само да казват, че подкрепят европейските ценности. За нас е важно политиците да демонстрират, че работят и живеят с тези европейски ценности. Защото не е достатъчно да кажем, че сме с Европа, с Москва, а и с всички“, отбеляза Санду.

Тя допълни, че или вярваш в демокрацията и го показваш всеки ден на работа, или това са само приказки.

Миналия март Санду подписа заявление за присъединяване на републиката към Европейския съюз, отбелязвайки, че процесът на европейска интеграция трябва да бъде ускорен.

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел на 23 юни одобриха предоставянето на статут на кандидатки на Украйна и Молдова за присъединяване към съюза. Европейската комисия постави девет условия на Молдова, които страната трябва да изпълни, за да се присъедини към ЕС.

Приднестровието, чиито жители са 60 процента руснаци и украинци, настояваше отделяне от Молдова още преди разпадането на СССР, опасявайки се, че Молдова ще се присъедини към Румъния в резултат на национализма.

През 1992 г., след неуспешен опит на молдовските власти да решат проблема със сила, Приднестровието се превърна практически в територия извън контрола на Кишинев.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа