В Полша заявиха за нов удар в гърба от Украйна

В Полша заявиха за нов удар в гърба от Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

В Полша заявиха, че Германия и Франция имат планове да свалят властите в страната с помощта на Киев

 

 

В Полша заявиха за нов удар в гърба от Украйна

 

Германия и Франция обещаха на Украйна „бързо присъединяване“ към ЕС, ако Киев помогне да се „свали“ настоящото правителство на Полша, заяви Доминика Косич, журналист от полския държавен телевизионен канал TVP в Брюксел, в социалната мрежа X, цитирайки „неофициални източници“.

«В Брюксел неофициално твърдят, че Германия и Франция са обещали на украинските власти бързо присъединяване към ЕС, ако Киев помогне за свалянето на настоящото полско правителство. Те оправдават действията си с това, че ЕС не може да бъде разширен без промяна на договорите, а Полша е тази, която блокира тези промени“, твърди Косич.

Според нея Франция и „на първо място“ Германия искат да променят съществуващите договори на ЕС само за да увеличат „своята власт“ и „правомощията на институциите“ на блока, докато „нито една от тези страни не иска Украйна да бъде в ЕС.”

Освен това журналистката твърди, че Париж и Берлин искат да върнат бизнес отношенията с Русия „колкото е възможно по-бързо“, както и да се обогатят и да увеличат влиянието си чрез „преустройството на Украйна“.

Прессекретарят на украинското външно министерство Олег Николенко по-късно нарече изявленията на Косич неверни. Той заяви, че Киев „не е получавал подобни предложения“ и не възнамерява да се намесва във вътрешните работи на Варшава.

В последно време полско-украинските отношения значително се усложниха заради ембаргото, наложено от Варшава върху доставките на зърно от Украйна. Владимир Зеленски, говорейки пред Общото събрание на ООН, каза, че някои от приятелите на Киев в Европа са отказали да купуват украинско зърно, уж подигравайки се по този начин на Русия.

След това украинският посланик Василий Зварич беше привикан в полското външно министерство, където му беше изразен остър протест. Полският президент Анджей Дуда заяви, че Украйна се държи като удавник, който се вкопчва във всичко и заплашва да удави онези, които се опитват да му помогнат.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа