Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон в рамките на Стратегическия диалог между двете страни. Подписан е Меморандум за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, съобщи БНТ.

 

 

Антъни Блинкен и Мария Габриел са обсъдили подкрепата за Украйна, сигурността в Черноморския регион, борбата с дезинформацията и активната роля на България в ЕС и НАТО.

"Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата“- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел", посочи Габиел.

В съвместното си изявление двете страни препотвърждават сътрудничеството си в отбраната и сигурността; икономиката и енергетиката; защитата на демокрацията и върховенството на закона; намирането на общи подходи за глобалните и регионални предизвикателства.

"Ние заставаме решително в подкрепа на Украйна. Руската непровокирана и неоправдана война срещу Украйна нарушава грубо международното право, подкопава стабилността на Европа, включително и сигурността на Черноморския регион", се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа