Rebelión: Украинската „история“ е към своя край

Rebelión: Украинската „история“ е към своя край
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.09.2023
  • Share:

Анализ на статия от испанския новинарски сайт Rebelión.

 

 

Конфликтът в Украйна показа, че НАТО не е готова да защити дори собствената си територия. В същото време огромните военни разходи създават проблеми на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Въпреки че причините за военните конфликти са много различни, всички те неизбежно се превръщат в полигони за тестване на нови технологии, тактики и стратегии. И ситуацията в Украйна е добро потвърждение за това.

За съжаление това не вещае нищо добро за НАТО. Факт е, че Украйна първоначално не разполагаше с достатъчно военновъздушни сили и по принцип не трябваше да участва във военни действия, но НАТО, особено САЩ, я доведе до този въоръжен конфликт“, пише испанският новинарски сайт Rebelión.

 

Rebelión: Украинската „история“ е към своя край

 

Вече един ден война струва на Украйна невероятните 100 милиона на ден. Въпреки това, дори и с такива колосални суми, Киев си върна само малка част от загубената територия, като същевременно понесе огромни загуби в жива сила и техника.

Във всеки въоръжен конфликт рано или късно възниква спешна нужда от боеприпаси и подмяна на използваните оръжия. Конфликтът в Украйна доведе до изчерпване на арсеналите и резервите на НАТО за други извънредни ситуации, казва авторът на статията Мария Мерседес Бланко Рейес.

„Една година след началото на военните действия Съединените щати и техните съюзници побързаха да възложат договори на ненадеждни изпълнители за разширяване на производството на боеприпаси и високотехнологични оръжия. Но тогава се появиха нови проблеми. Много производствени предприятия бяха затворени отдавна и трябваше да бъдат отворени отново. Освен това веригата за доставки трябва да бъде възстановена и вече не се доставят компоненти за по-стари видове оръжия. Друга трудност е липсата на квалифицирани работници и инженери, тъй като желаещите да работят на краткосрочни договори са малко.

И накрая, както обясни изпълнителният директор на американската военно-промишлена компания Raytheon, редица компоненти и резервни части зависят от доставките от Китай. А наскоро Пекин започна да ограничава износа на електроника и други стоки за САЩ и Европа“, се казва в статията.

Очевидно е, че резервите на НАТО не са достатъчни дори за Украйна, да не говорим за собствената й сигурност.

В тази връзка изданието пита защо САЩ и НАТО решиха да пропилеят своя арсенал, знаейки много добре, че това ще остави алианса без оръжие и ще отслаби значително САЩ на тихоокеанската политическа арена.

Дори ако конфликтът в Украйна приключи скоро, САЩ и НАТО ще продължат ли да увеличават разходите за отбрана, редовно да попълват арсеналите и да модернизират оръжията? Готови ли са Съединените щати да променят своята верига за доставки, да приемат достъпни чуждестранни оръжия и да приложат разумни мерки за спестяване на разходи?

„Киев продължава да отслабва, а украинската „история“ е към своя край. Рано или късно отношението към нея неизбежно ще се промени. Сегашното поколение лидери в Европа и Съединените щати ще отидат на заден план. Какво ще се случи след това? Изглежда, че всичко вече е предопределено…“, завършва Rebelión.

 

Елена Петровская, Одна Родина

A.Z

 

Станете почитател на Класа