Арестуваха за шпионаж работещ за американското правителство, роден в Етиопия

Арестуваха за шпионаж работещ за американското правителство, роден в Етиопия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.09.2023
  • Share:

Работещ по договор за американското правителство е арестуван по обвинение в шпионаж, обвинен в предоставяне на чужда държава на класифицирана информация, която е изтеглил и разпечатал от служебната си компютърна система, съобщиха от министерството на правосъдието, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Абрахам Теклу Лема, който е родом от Етиопия, е имал разрешение за достъп до секретна информация и достъп до класифицирана информация, тъй като е работил по договор с министерствата на външните работи и на правосъдието.

Според съдебните документи той е обвинен, че е използвал приложение за криптирани съобщения, за да предава карти, снимки и сателитни изображения на чуждо правителство.

В съдебните документи не се посочва държавата, за която Лема е обвинен в шпионаж, а говорител на министерството на правосъдието отказа коментар. Но в документите се споменава за пътувания напред-назад през последната година и половина до страна, в която той има семейни връзки.

Вестник "Ню Йорк Таймс", който пръв съобщи за ареста, посочи Етиопия като страната, за която се твърди, че Лема е шпионирал.

Прокурорите твърдят, че той е имал достъп до десетки разузнавателни доклади, като е копирал информация от тях.

На Лема са повдигнати обвинения за предоставяне на информация за националната отбрана в помощ на чуждо правителство и заговор за това, както и за умишлено запазване на информация за националната отбрана.

Лема, който е на 50 г, от Силвър Спринг, Мериленд, е натурализиран гражданин на САЩ, съобщиха от министерството на правосъдието.

Станете почитател на Класа