Между признателността и исканията – мисията на Зеленски във Вашингтон

Между признателността и исканията – мисията на Зеленски във Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.09.2023
  • Share:
Много благодарности, но и молба за продължаване на огромната американска помощ: Владимир Зеленски дойде да защити каузата си в четвъртък във Вашингтон, пред вече убедения Джо Байдън и пред парламентаристи, някои от които далеч не са толкова убедени.

 

Украинският президент, в обичайното си облекло в цвят каки, започна деня си в Конгреса и го продължи в Белия дом, където беше приет от американския президент с жестове на симпатия и уверения за подкрепа.

„Ние сме с вас, ние ще бъдем с вас“, каза 80-годишният демократ, като подробно описа новата военна помощ, но без тактическите ракети с далечен обсег, за които настоява Киев.

Джо Байдън обаче гарантира, че друго емблематично американско оръжие – танковете „Ейбрамс“ – ще пристигне в Украйна „следващата седмица“.

 

Благодаря ви

Володимир Зеленски не спираше да благодари, особено за „много мощната“ подкрепа, обявена в четвъртък, която включва оборудване за противовъздушна отбрана.

Украинският президент на няколко пъти не пропусна да изрази благодарността си към Конгреса на САЩ, който в момента обсъжда гласуването на нов пакет от помощи за Украйна, за който някои депутати от Тръмп не искат и да чуят.

Джо Байдън увери, че „няма алтернатива“ и заяви, че разчита на „проницателността“ на парламентаристите.

Съзнавайки риска от умора от страна на големия американски съюзник, украинският президент сутринта предупреди републиканските депутати, че страната му рискува да загуби войната, ако потокът от помощи спре внезапно.

 

 

 

Свободният свят

„Подчертах, че украинската победа ще гарантира, че нито Русия, нито която и да е друга диктатура няма да дестабилизира отново свободния свят“, заяви той в X (бивш Twitter). „За да победим, трябва да останем единни“, настоя той.

На Капитолийския хълм държавният глава, превърнал се във военачалник, пристигна на друг вид бойно поле, както политическо, така и финансово.

От една страна, е Сенатът, който, вярно, има демократично мнозинство, но в който републиканската опозиция е по-скоро в подкрепа на помощта за Украйна.

От друга страна е Камарата на представителите, в която от януари насам доминират консерваторите и където шепа десни политици призовават за незабавно спиране на помощта за Киев.

Всичко това се случва в момент, в който от 1 октомври съществува заплаха от бюджетна парализа, ако всички партии не успеят да постигнат съгласие поне по временен финансов закон.

 

 

 

Отговорност

Излишно е да се казва, че атмосферата в американската столица се е променила много след посещението на Володимир Зеленски на 21 декември 2022 г. и неговата прочута реч пред тогавашния Конгрес.

На никого не убягна фактът, че шефът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти не придружи украинския лидер при пристигането му на Капитолийския хълм в четвъртък – но за сметка на това го направи лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Кевин Маккарти, под натиска на дясното крило на своята партия, беше заявил във вторник, че ще поиска от своя гост „да се отчете за парите, които вече сме похарчили“.

Въпреки това републиканецът Майкъл Маккол, ръководител на комисията по външни работи в Камарата на представителите, беше оптимист, че ще бъде одобрена помощ в размер на още 24 млрд. долара. „Те се нуждаят от нея и ще я получат“, увери избраникът от Тексас.

 

 

Без ракети ATACMS

Въпреки всички уверения за подкрепа Белият дом не удовлетвори многократно отправяната молба от страна на украинците.

Президентът Байдън „реши, че няма да предостави (ракети) ATACMS“, заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на американската изпълнителна власт Джейк Съливан. „Той не изключи възможността за това в бъдеще“, допълни той.

Джо Байдън също е наясно с риска от изчерпване на силите с напредването на конфликта и наближаването на зимата.

През нощта при „масирана“ руска нощна атака бяха атакувани няколко града в Украйна, като в Херсон, в южната част на страната, бяха убити трима души, а в столицата Киев бяха ранени седем.

„Русия си мисли, че светът ще се отегчи и ще я остави да издевателства над Украйна без последствия“, предупреди във вторник в ООН президентът на САЩ, който догодина трябва да се кандидатира за втори мандат.

 

 

Станете почитател на Класа