Китай нарежда на чуждестранните консулства в Хонконг да представят личните данни на служителите

Китай нарежда на чуждестранните консулства в Хонконг да представят личните данни на служителите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

Китай даде месец на чуждестранните консулства в Хонконг да представят имената, домашните адреси и длъжностните характеристики на техния местен персонал, според дипломатически източници и документи, разгледани от няколко медии.
Документите включват писмо на английски и китайски с дата от понеделник от офиса на комисаря на Министерството на външните работи (OCMFA) в Пекин, както и два формуляра, които консулствата да попълнят с информация за местния персонал. Писмото дава срок на консулствата до 18 октомври да „върнат попълнените формуляри на протоколния отдел".
Съгласно мини-конституцията на града, Пекин отговаря за външните работи, свързани с Хонконг. Китай засили контрола над полуавтономния град през последните години и наложи широкообхватен закон за националната сигурност през 2020 г. след огромните продемократични протести.
Два дипломатически източника потвърдиха, че техните консулства са получили документите и казаха за Агенция Франс Прес, че това е първият път, когато са били поискани лични данни на местни служители. „Ние все още оценяваме документа и ще го разгледаме", каза източник.
Свободната преса в Хонг Конг също съобщи за писмото, като каза, че „мисиите са били помолени да попълнят формуляра в рамките на 15 дни от началото на ангажимента на всеки нов член на персонала".
Представител на службата на ЕС за Хонконг и Макао каза, че „разглеждат внимателно въпроса" и отказа допълнителен коментар.
OCMFA и протоколният отдел на правителството на Хонконг, който се занимава с консулските въпроси и официалните посещения в града, бяха потърсени за коментар.
Писмото изисква от всички консулства в Хонконг да „предоставят информация за целия местен персонал, [включително] постоянно и непостоянно пребиваващи".
Формуляр, озаглавен „уведомяване за местно нает персонал", изисква консулствата да предоставят информация за имената, длъжностите, адресите на пребиваване и номерата на документите за самоличност на служителите. Друг формуляр изисква консулствата да уведомяват властите за всяко прекратяване на трудовия статут.

Станете почитател на Класа