Neuralink на Илон Мъск с одобрение за изпитание за мозъчни импланти

Neuralink на Илон Мъск с одобрение за изпитание за мозъчни импланти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

Стартъпът на Илон Мъск за мозъчни импланти, Neuralink, заяви, че е получил от независим съвет за преглед одобрение да започне да набира пациенти за първото си изпитване върху хора. Компанията търси хора с парализа, които да тестват нейното експериментално устройство в шестгодишно проучване.
Neuralink е една от няколкото компании, разработващи интерфейс мозък-компютър (BCI), който може да събира и анализира мозъчни сигнали. Но бомбастичното популяризиране на компанията от нейния милиардер, включително обещания за разработване на всеобхватен мозъчен компютър, който да помогне на хората да бъдат в крак с изкуствения интелект, привлече скептицизъм и повдигна етични опасения сред невролози и други експерти.
Миналата година Администрацията по храните и лекарствата отхвърли искането на компанията за ускоряване на изпитанията върху хора, но през май одобри Neuralink по изключение за изследователско устройство (IDE), което позволява устройството да се използва за клинични проучвания. Агенцията не разкрива как са разрешени първоначалните й опасения.
Neuralink казва, че търси пациенти с квадриплегия поради вертикално увреждане на гръбначния мозък или ALS. На участниците ще бъде хирургически имплантиран BCI с помощта на патентован робот в област на мозъка, която контролира движението, с цел да им позволи да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само своите мисли. Проучването ще оцени безопасността и функционалността на технологията, според изявление.
Съобщението на компанията идва месеци след като получи регулаторно одобрение за изпитание. Предишните тестове върху животни са подложени на контрол след съобщения, че опитите са причинили ненужно страдание. Бивши служители характеризират тестовете като „хакерски операции", като казаха на Ройтерс, че в един случай устройството е било имплантирано на прасета в грешна позиция, което е довело до тяхната евтаназия.
Твърденията предизвикаха няколко разследвания, включително от Министерството на земеделието за злоупотреба с животни и Министерството на транспорта относно неправилно боравене с биологично опасни материали през държавните граници.
Компанията не отговори веднага на запитвания кога и къде ще се проведе изпитанието или колко участници ще включва. Ако устройството й се окаже безопасно за употреба от хора, може да отнеме десетилетия, преди да бъде разрешено за пациенти извън изпитването.

Станете почитател на Класа