Караницата заради украинско зърно предизвика гняв в ЕС: „Този ​​човек пиян ли е?“

Караницата заради украинско зърно предизвика гняв в ЕС: „Този ​​човек пиян ли е?“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка обяви намерението си да подаде жалба в СТО (Световна търговска организация, бел. ред.) във връзка със забраната за внос на зърно от три страни от ЕС, пише Politico. Неназован дипломат от ЕС изрази съмнение, че украинският чиновник е бил трезвен, когато е правил подобни изявления.

 

 

Превод от Politico, САЩ: 

 

Караницата заради украинско зърно предизвика гняв в ЕС: „Този ​​човек пиян ли е?“

 

Когато заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка заяви в интервю за Politico, че Киев ще съди правителствата на някои страни от ЕС във връзка с тяхната позиция относно доставките на украинско зърно, един от дипломатите на блока не издържа.

«Този човек пиян ли е бил» — попита с раздразнение посланикът, забравил за дипломатическото благоприличие във вихъра на възмущението си.

В понеделник, 18 септември, Украйна изпълни обещанието на Качка, като официално заведе искове срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация — след като трите страни от ЕС решиха да се противопоставят на Брюксел и да забранят вноса на украинско зърно.

Спорът разцепи европейското единство, като някои европейски дипломати насаме изразиха гнева си срещу Полша, че се противопостави на решението на Брюксел.

Този сблъсък ще бъде сериозен тест за отношенията между Киев и Брюксел в един много важен момент за Украйна.

Но кое е най-лошото в тази ситуация?

Че това са само първите признаци на бталиите, които ще започнат в бъдеще.

Но ще защити ли Брюксел търговски решения на членовете си, на които самият той се противопоставя?

 

 

КК

Станете почитател на Класа