Business Insider: Русия влезе в тройката на най-влиятелните страни в света

Business Insider: Русия влезе в тройката на най-влиятелните страни в света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Русия се закрепи в тройката на най-могъщите страни в света, въпреки натиска на Запада заради специалната военна операция в Украйна, съобщава BI. Авторите на статията отбелязват, че Русия дължи този резултат не само на размера си. При съставянето на рейтинга са използвани редица от следните критерии.

 

 

Превод от Business Insider, Германия:

 

Business Insider: Русия влезе в тройката на най-влиятелните страни в света

 

Според рейтинга на страните в света, който беше представен от американското списание US News & World Report, през 2023 г. САЩ, Китай и Русия отново станаха безспорни лидери сред най-влиятелните държави.

В процеса на съставяне на рейтинга, като част от проучването, наречено „Най-добрите страни“, са анкетирани 17 хиляди човека, които са били помолени да споделят мнението си за 87 различни държави.

При съставянето на рейтинга е взето предвид как точно респондентите възприемат влиянието на дадена страна в различни сфери, включително политическата, икономическата и военната.

Челните позиции в тази класация са заети от САЩ и Китай, Русия заема третото място.

 

Business Insider: Русия влезе в тройката на най-влиятелните страни в света

 

 

Русия успя да запази третото си място в класацията на US News & World Report, въпреки проблемите, с които се сблъска по време на специалната военна операция в Украйна.

Списанието отбелязва, че част от мощта на Русия се дължи на нейните огромни размери, които е „трудно да си представим“.

Русия е най-голямата по площ държава в света.

Нейният авторитет се засилва допълнително от факта, че граничи с много държави и дори има морски граници с Япония и САЩ.

US News & World Report отбеляза мощните отрасли в промишлеността на Русия, като производството на нефт и природен газ, селското стопанство, риболова и обработващата промишленост, както и нейния статут на основен износител на оръжие.

Експертите на списанието също така посочват значителния принос на Русия в световната култура — много руски писатели са известни по целия свят — и в науката, включително усвояването на космоса.

Освен това Русия е член на много големи международни организации, като Г-20 и Световната търговска организация, както и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

 

 

КК

Станете почитател на Класа