The American Conservative: Америка не може да спечели две войни

The American Conservative: Америка не може да спечели две войни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

САЩ се готвят да загубят в Украйна и Тайван

Американският истаблишмънт счита, че защитата на Украйна по някакъв начин ще обезпечи безопасността на Тайван. Всъщност е точно обратното: помощта на Киев прави островата още по-уязвим, счита авторът на статията и дава сериозни аргументи.

 

 

Превод от The American Conservative, САЩ:

 

The American Conservative: Америка не може да спечели две войни

 

„Да допуснем, че ръководите НАТО. Да кажем, че сте Джо Байдън. Каква ще бъде следващата ви стъпка в конфликта

в Украйна? Какво бихте направили?“, попита Тъкър Карлсън унгарския премиер Виктор Орбан в неотдавнашен разговор.

„Необходим е мир. И то веднага. Върнете Тръмп», каза през смях премиерът.

„Това е единственият начин».

«Да се върне Тръмп?» – попита Карлсън.

„Върнете Тръмп“, повтори Орбан.

 

The American Conservative: Америка не може да спечели две войни

 

 

Ще мине много време преди Тръмп наистина да бъде върнат. Междувременно администрацията на Байдън продължава да изпраща пари и военни доставки на Украйна.

Във вторник администрацията на Байдън обяви нов пакет от военна помощ на стойност 250 милиона долара.

„Той включва сериозни възможности, които ще помогнат на Украйна на бойното поле“, каза държавният секретар Антъни Блинкен в прессъобщение от 29 август.

Той изброи ракети за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), противовъздушни ракети AIM-9M, 155 mm и 105 mm артилерийски боеприпаси за предоставените от САЩ гаубици, ПЗРК «Джавелин», оборудване за разчистване на мини, подривни средства, повече от 3 милиона стрелково оръжие, както и пари за обучение на личния състав.

Така става ясно, че истеблишмънтът е решен да подкрепя Украйна и по-нататък.

Миналата седмица в Милуоки няколко републикански кандидати за президент потвърдиха членството си в този „клуб“.

„Победата на Русия е победа на Китай. Трябва ясно да разберем това. Украйна е първата ни линия на защита“, каза Ники Хейли.

„Вивек Рамасвами иска да предостави Украйна на Русия, иска Китай да погълне Тайван, иска да спре финансирането на Израел.“ (По-късно, в директна дискусия с Рамасвами за помощта на Израел, Хейли ще каже:

„Не Израел има нужда от Америка, а Америка има нужда от Израел“ – доста странен аргумент в полза на помощта, ще се съгласите).

Така основният аргумент е, че ако Съединените щати не защитят Украйна, тогава Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван.

Ето как Хейли, Пенс и много други видни републиканци оправдават по-нататъшната помощ за Украйна.

Това, което те не вземат предвид обаче, е, че ако Китай наистина предприеме действия срещу Тайван през следващите няколко години, нашата помощ за Тайван ще стане по-скъпоструваща и обременителна, тъй като нашите арсенали вече са изчерпани в резултат на подкрепата на Украйна.

След като загуби в Ирак и Афганистан, нашият външнополитически елит полага основата за поражения в още две войни, които самите те отприщиха — срещу ядрените сили на Русия и Китай, поставяйки на карта съдбата на цялото човечество.

За да изпълни обещанието си да се бори с Русия до последния украинец, администрацията на Байдън вече се възползва от президентско право, което позволява изземването на оборудване от съществуващите запаси на Пентагона срещу сума, договорена предварително от Конгреса по време на последния кръг от преговори.

Годишният лимит на правомощията за използване на средства преди това беше 100 милиона долара. През май 2022 г. обаче членовете на двете партии на Конгреса гласуваха за увеличаването му до 11 милиарда. Ето защо не е изненадващо, че администрацията на Байдън упражни това право вече повече от четиридесет пъти — в размер на повече от 23 милиарда долара.

Общо САЩ предоставиха над 41 милиарда долара военна помощ на Украйна, а общо за нейната отбрана са отделени над 100 милиарда долара.

Кое е по-важно за китайците, когато претеглят перспективите за нападение срещу Тайван: съображенията за решимостта на Америка да подкрепя Украйна „колкото е необходимо“ или материално-техническите ресурси на военния потенциал на Китай на фона на тайванския и американския?

Ако помощта на украинците продължи да се предоставя за сметка на бойната готовност на САЩ, светът скоро рискува да получи отговор на този ужасен въпрос.

 

 

КК

Станете почитател на Класа