Синът на „Ел Чапо“ е екстрадиран в САЩ за трафик на наркотици

Синът на „Ел Чапо“ е екстрадиран в САЩ за трафик на наркотици
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.09.2023
  • Share:

Овидио Гузман, син на затворения мексикански наркобарон Хоакин „Ел Чапо" Гузман, е екстрадиран в САЩ, където се издирва по обвинения в трафик на фентанил, съобщиха мексиканските и американските власти в петък.
Главният прокурор Мерик Гарланд каза, че Овидио е бил екстрадиран, наричайки това „най-новата стъпка в усилията на САЩ да атакуват всеки аспект от операциите за трафик на наркотици, управлявани от картела Синалоа, свързан със семейство Гузман".
„Благодарен съм и на нашите колеги от мексиканското правителство за тази екстрадиция. Министерството на правосъдието ще продължи да търси отговорност от виновните за подхранването на опиоидната епидемия, която опустоши твърде много общности в цялата страна", каза Гарланд в изявление.
Овидио, един от наследниците на трафикантската империя на баща си, беше арестуван за кратко в северния град Кулиакан през 2019 г., но освободен по заповед на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, за да се избегне кръвопролитие, когато неговият картел отвърна на удара. Той беше заловен отново през януари след интензивна престрелка в северния мексикански щат Синалоа.
Мексикански медии, включително новинарската мрежа Milenio, съобщиха, че Гузман е бил изведен от затвор с максимална сигурност в централно Мексико, за да бъде транспортиран през границата.
Правителството на САЩ поиска екстрадирането на Овидио Гузман през февруари, за да може той да бъде обвинен в наркотици в американски съд. Според съдебните документи на САЩ той и братята му са контролирали обширни международни операции в търговията с фентанил, прибирайки стотици милиони долари печалби, като наводняват САЩ със смъртоносния опиоид.
През 2021 г. Държавният департамент предложи награда от 5 милиона долара за информация, водеща до ареста или осъждането на Овидио.
Баща му, „Ел Чапо" Гузман беше начело на картела Синалоа. Той беше екстрадиран в САЩ през 2017 г., след като два пъти избяга от затвор в Мексико и сега е в арест с най-висока степен на сигурност "супермакс" в Колорадо.
„Съпругата на мексиканския наркобарон Ел Чапо ще бъде освободена от затвора", съобщиха американските власти

Станете почитател на Класа