BT: Дания отдели 1% от своя БВП за подпомагане на Украйна

BT: Дания отдели 1% от своя БВП за подпомагане на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.09.2023
  • Share:

Дания е отпуснала военна, финансова и хуманитарна помощ на Украйна в размер на над 1% от БВП на страната, съобщава BT, позовавайки се на данни на Института за световна икономика към университета в Кил. В парично изражение общата подкрепа за Киев от страна на северноевропейската държава в момента се оценява на €3,819 млрд. По този показател Копенхаген е на пето място в света, на второ място след Норвегия и балтийските страни.

 

 

BT: Дания отдели 1% от своя БВП за подпомагане на Украйна

 

 

Както се отбелязва в статията, Дания е на 9-то място сред донорите на Украйна, първото място в списъка е на Съединените щати с малко под €70 млрд. По отношение на процента на помощта, отпусната на Киев от неговия БВП, САЩ са на 16-то място в света.

Сътрудниците на института подчертават, че по отношение на изпращането на средства в Украйна Европейският съюз очевидно е поел лидерството от Съединените щати, тъй като общите вноски на европейския блок в момента са два пъти по-високи от тези на Съединените щати, пише BT.

„Забележително е колко бързо Европа премина към нови, по-значими многогодишни програми за подкрепа на Украйна“, заяви Кристоф Требеш, ръководител на изследователския отдел на института Кил.

 

 

КК

Станете почитател на Класа