WSJ: Успехите на Москва и Пекин в хиперзвуковата надпревара тревожат Вашингтон

WSJ: Успехите на Москва и Пекин в хиперзвуковата надпревара тревожат Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.09.2023
  • Share:

Русия и Китай активно разработват хиперзвукови оръжия, които могат да изминават огромни разстояния с невероятни скорости и да избягват повечето системи за противовъздушна отбрана. В същото време Америка, която е похарчила милиарди долари и десетилетия за създаването на подобни системи, все още не може да постигне значителни успехи в тази посока, което предизвиква безпокойство сред бивши и настоящи представители на Министерството на отбраната на САЩ, пише The Wall Street Journal.

 

 

WSJ: Успехите на Москва и Пекин в хиперзвуковата надпревара тревожат Вашингтон

 

 

Според изданието подобни оръжия могат да атакуват с невероятна скорост, да се изстрелват от големи разстояния и да заобикалят повечето системи за противовъздушна отбрана. Те могат да носят конвенционални взривове или ядрени бойни глави. Китай и Русия имат такива системи, но САЩ нямат.

В продължение на повече от 60 години американските власти са инвестирали милиарди долари в десетки програми за разработване на собствена версия на тази технология. Но тези усилия или завършваха с неуспех, или бяха прекъснати, преди да дадат резултат, се подчертава в статията.

Вашингтон, който се фокусира върху борбата с тероризма и бунтовниците през последните десетилетия, отново налива ресурси в хиперзвука. Само през 2023 г. Пентагонът ще похарчи повече от 5 милиарда долара за създаването на този тип оръжие. Освен това ведомството включва частния сектор, включително компании от Силиконовата долина, за работа по проектите.

 

 

КК

Станете почитател на Класа