Гутериш: Да изградим свят, който да е по-справедлив към развиващите се страни

Гутериш: Да изградим свят, който да е по-справедлив към развиващите се страни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова световната общност да изгради свят, който да е по-справедлив към развиващите се страни, докато откриваше срещата на върха в Куба на групата Г-77, включваща развиващи се икономики и Китай, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

 

 

Гутериш подчерта, че макар много от страните от Г-77 да са помогнали на милиони да излязат от бедността, те все още са изправени пред много кризи, включително глад, инфлация, климатични бедствия и дългове, и не са получили достатъчно помощ.

"Изводът е ясен: светът се проваля по отношение на развиващите се страни", заяви генералният секретар.

Срещата на върха на групата Г-77, която е основана през 60-те години на миналия век, се провежда в Куба само няколко дни преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Гласът на Г77 плюс Китай винаги ще бъде от съществено значение в ООН", отбеляза Гутериш. "И аз разчитам на вашата група, която отдавна е защитник на многостранността, да се активизира, да използва влиянието си и да се бори: Застанете начело на една система, основаваща се на равенството; застанете начело на една система, готова да обърне несправедливостта и пренебрежението на вековете."

Световната трябва да "създаде по-справедливо бъдеще за развиващите се страни", призова той.

Президентът на Куба и домакин на срещата Мигел Диас-Канел приветства делегатите и поиска от групата да потърси начини да се бори срещу едностранните санкции, наложени на някои от нейните членове, като тези, които САЩ са наложили срещу неговата страна.

"След като през цялото време Северът организираше света според собствените си интереси, сега от Юга зависи да промени правилата на играта", добави Диас-Канел, чиято страна е ротационен председател на групата от януари. Той подчерта, че развиващите се страни са основните жертви на "настоящата многоизмерна криза в света", на "цикличните дерегулации в търговията, международните финанси и неравенството", както и на глобалното затопляне. Според него съществуващата "международна архитектура" спъва напредъка на страните от глобалния Юг.

В двудневната среща на върха участват около тридесет държавни и правителствени ръководители, сред които аржентинският президент Алберто Фернандес, анголският му колега Жого Лоуренсо, руандийският лидер Пол Кагаме, както и палестинският президент Махмуд Абас. Снощи в кубинската столица пристигна и бразилският държавен глава Луис Инасио Лула да Силва.

Станете почитател на Класа