Върви ли еврото към паритет с долара?

Върви ли еврото към паритет с долара?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Особено предвид контрастиращите перспективи за паричната политика - точно когато ЕЦБ сигнализира за края на стремежа си към затягане, централната банка на Япония набира обороти.

 

 

Анализаторите на Deutsche Bank очакват Bank of Japan да прекрати политиката си за „контрол на кривата на доходност“ през октомври, а не през април 2024 г.

През януари се очаква и поставянето на край на отрицателния лихвен процент в Япония - почти цяла година по-рано от заложеното.

Накратко, еврото може да падне повече спрямо йената, отколкото спрямо долара.

Икономическите сигнали от двете страни на Атлантическия океан са показателни. Продажбите на дребно в САЩ разбиха очакванията и инфлацията на производствените цени беше по-висока от прогнозираната, докато ЕЦБ намали перспективата си за растеж до 0,7% тази година и 1% през следващата.

Никой не знае какво крие бъдещето - най-малко икономистите - но докато икономиката на САЩ флиртува с възможно „меко приземяване“, еврозоната флиртува с възможна рецесия. Индексът на икономическите изненади на Citi в САЩ е положителен от май, а индексът на еврозоната е на отрицателна територия от май.

Наистина, като се изключат пандемичните изкривявания от началото на 2020 г., изненадващите дъна на индекса на еврозоната от юли са наравно с нивата, наблюдавани последно в разгара на Голямата финансова криза.

Каква част от това вече е в обменния курс на еврото, остава да видим, но няма нищо очевидно, което да предполага, че курсът на долара и предимството на доходността ще спаднат скоро.

Трейдърите на лихвените проценти в еврозоната смятат, че ЕЦБ е приключила с повишаването на лихвите. Те залагат, че през следващата година лихвите ще започнат да намаляват. Същевременно американските трейдъри все още не са сигурни дали Федералният резерв е напът да приключи с вдигането на лихвите и напоследък намаляват залозите за спад на лихвите от 2024 г.

Станете почитател на Класа