Ким Чен-ун продължава обиколката си в Русия

Ким Чен-ун продължава обиколката си в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Владимир Путин и Ким Чен-ун си размениха подаръци - пушки, каза Кремъл, докато севернокорейският лидер продължи обиколката си в Русия в петък с посещение на завод за изтребители.
„Путин подари на Ким пушка наше производство с най-високо качество. В замяна той също получи пушка, произведена в Северна Корея. Путин също подари на лидера на Северна Корея ръкавица от космически костюм, който е бил в космоса няколко пъти", каза говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков.
Той каза, че посещението на Ким в Далечния изток на Русия ще продължи още няколко дни и влакът на Ким беше заснет от руските държавни медии да влиза в гарата в Комсомолск на Амур, посрещнат от група жени в руски национални костюми и шапки, докато севернокорейските официални лица чакаха до специално изградена рампа и червен килим.
Ким ще посети авиационна фабрика, която произвежда изтребители в града, а след това ще отиде във Владивосток, за да наблюдава изложбата на руски военни кораби, които ще демонстрират възможностите на Тихоокеанския флот и ще посети университета и други съоръжения. Колежите в Далечния изток на Русия исторически са приемали студенти от Северна Корея.
Посещението в авиостроителния завод вероятно намеква какво иска Ким да спечели от Русия в замяна на помощ за войната на Путин срещу Украйна. Русия е нетърпелива за боеприпаси, за да продължи да се бие в Украйна, докато Северна Корея иска помощта на Москва за развитието на своята ракетна и космическа програма. Въпреки това някои анализатори се съмняват дали Русия, която винаги е пазила внимателно своите чувствителни оръжейни технологии, би била готова да ги сподели със Северна Корея в замяна на това, което в крайна сметка може да се окаже ограничени доставки на боеприпаси, пренасяни бавно през тяхната малка сухопътна връзка.
Москва потвърди „Путин е приел с благодарност поканата на Ким да посети Пхенян", която севернокорейската държавна телевизия съобщи по-рано.
Песков каза, че " Москва първо бързо ще се подготви да изпрати външния министър Сергей Лавров в Пхенян", като пътуването му се очаква през октомври, преди да може да бъде организирано посещение на Путин. Това ще бъде второто посещение на Путин в най-уединената държава в света, с която Русия има кратка граница. Той посети Пхенян през юли 2000 г., за да се срещне с бащата на Ким, Ким Чен Ир, само месеци след като Путин беше избран за президент.
В Пхенян централната новинарска агенция на Северна Корея похвали срещата на Ким с Путин, като каза, че двамата са провели „исторически" разговори, а Путин каза пред репортери, че вижда „възможности за военно сътрудничество."
И САЩ, и Южна Корея отправиха предупреждения за потенциална оръжейна сделка между двете държави парии. Белият дом съобщи, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е разговарял със своите японски и южнокорейски колеги относно срещата Путин-Ким. „Те отбелязаха, че всеки износ на оръжие от КНДР за Русия би нарушил пряко множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително резолюции, които самата Русия гласува."
В Сеул има широко разпространено безпокойство, че Северна Корея може да получи модерни оръжейни технологии от Русия, включително такива, свързани с военни шпионски сателити, което би увеличило заплахата, представлявана от военната ядрена програма на Ким.

Станете почитател на Класа