Спекулации около съдбата на изчезналия Ли Шанфу, министър на отбраната на Китай

Спекулации около съдбата на изчезналия Ли Шанфу, министър на отбраната на Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

В последния случай на изчезване на висш служител на комунистическата партия от публичното пространство, министърът на отбраната на Китай не е бил виждан от почти три седмици. Има спекулации, че е разследван.
Генерал Ли Шанфу е видян за последен път на 29 август, когато изнесе реч на Китайско-африканския форум за мир и сигурност. Последното му задгранично пътуване беше до Москва и Минск в средата на август, където се срещна с руски официални лица в кулоарите на конференция по сигурността, както и с беларуския президент Александър Лукашенко.
Правителството на САЩ смята, че Ли е бил разследван, съобщи Financial Times, позовавайки се на висши служители. Ройтерс съобщи, че Ли е отменил среща с виетнамски служители на отбраната в последния момент миналата седмица. Двама виетнамски служители казаха на информационната агенция, че Пекин е отложил годишната среща.
Рам Емануел, посланикът на САЩ в Япония, беше особено директен относно мистерията. Той публикува в X/Twitter твърдение, че „Ли не се е появил на планирана среща с началника на флота на Сингапур, защото е бил поставен под домашен арест". Той не посочи източника си.
Изчезването на Ли следва изненадващото отстраняване от поста му през юли на китайския външен министър Чин Ганг, също след продължило седмици изчезване. Оттогава няма повече информация за него.
Си смени също двама висши генерали от Ракетните сили в началото на август, в голямо разтърсване на ръководството на военното крило. Бившият командир Ли Ючао не беше виждан публично преди седмици и нямаше обяснение за отстраняването му.
Откакто дойде на власт през 2013 г., Си ръководи широка и безмилостна антикорупционна кампания, която според анализаторите е насочена и към политически опоненти. Има особена репресия срещу корупцията в Народната освободителна армия (НОА). Но след повече от десетилетие от неговото управление и след най-голямата консолидация на властта около китайски лидер след Мао Цзедун, висшите чинове вече до голяма степен са съюзници на Си.
Дрю Томпсън, старши научен сътрудник в Училището за публична политика Лий Куан Ю, каза, че „Ли и Цин са вратата на международната общност към непрозрачна система" и изчезването им е тревожно. Шокиращо е, че за три месеца Китай изчезна и външният министър, и министърът на отбраната. Това са двама критични чуждестранни събеседници, но Китай не се чувства длъжен да информира международната общност. Това подсилва начина, по който Китай се е обърнал навътре", каза Томпсън, който е бивш служител на Държавния департамент на САЩ.
В политическата система на Китай министрите не са с най-висок ранг в конкретен портфейл. Като министър на отбраната Ли докладва на двама заместник-председатели в централната военна комисия, които след това докладват на Си. Той обаче е и един от петимата държавни съветници, което е по-високо от обикновен министър. Цин остава държавен съветник.

Станете почитател на Класа