"Всички сме на фронта". Руският военен град, който беше ударен от дрон

"Всички сме на фронта". Руският военен град, който беше ударен от дрон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Русия съобщи за поредна украинска атака с дрон по военно летище дълбоко зад границата си с Украйна в края на август. Кореспондент на Радио Свободна Европа попита жители на града близо до летището какво знаят за случая.На 19 август летището в Солци, на около 190 км южно от Санкт Петербург, е атакувано от безпилотен самолет - според руските власти.

 

 

Къде се намира Солци

 

Летището в Солци, който се намира на 190 км южно от Санкт Петербург, беше атакувано на 19 август. Според руските власти атаката е била с дрон.

 

0ооо1ло

 

 

Снимки показват един от руските свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М в пламъци след атаката. Това е значителна щета за Русия и тя е нанесена дълбоко в собствената ѝ територия.

Когато кореспондент на Радио Свободна Европа (RFE/RL) посещава града малко след нападението, някои жители казват, че смятат района за легитимна цел на украинските военни, а други - че се страхуват повече от руските власти, отколкото от атакуващите дронове.

 

Плакат за набиране на военнослужещи в Солци

 

Плакат за набиране на военнослужещи в Солци

 

Влизането в Солци е възможно, но до него има само един път - няма как човек да се промъкне незабелязано.

Селището е спретнато и тихо, с ниски сгради с много зеленина и цветя. Навсякъде има плакати за набиране на военни наемници.

Летището се намира на около 2 км от Солци. След нападението на 19 август обектът вече е строго охраняван.

 

Паметник в Солци

Паметник в Солци

 

Алексей, 65-годишен местен водопроводчик, чува атаката с дронове, но казва, че не се е уплашил, защото "аз самият съм бивш военен." Той изглежда подозира Украйна за удара, при който е унищожен поне един бомбардировач. "Тук има военна база, летище, беше логично това да е легитимна цел за тях".

На въпроса дали е шокиращо да се усети войната толкова далеч от фронтовата линия, той отговаря: "Не е изненада", като добавя, че "няма "тил", всички сме на фронта".

 

Бомби от времето на Втората световна война са изложени във военния музей в Солци.

 

Бомби от времето на Втората световна война са изложени във военния музей в Солци.

 

Вратите на военната база в града са отворени и не се охраняват. Базата изглежда като цивилна зона, с изключение на макетите на бомби, които германските самолети са хвърляли върху Новгородския регион, където се намира Солци, по време на Втората световна война.

В поделението има музей, посветен на гарнизона. Възрастният му пазач, Виктор Приступа, е там всеки делничен ден.

 

Виктор Приступа в сградата на военния музей ма фона на цитат на Владимир Путин, изписан на стената. Той гласи: "Армията е уважавана и призната само когато умее да защитава интересите на своите граждани и знае как да побеждава."

Виктор Приступа в сградата на военния музей ма фона на цитат на Владимир Путин, изписан на стената. Той гласи: "Армията е уважавана и призната само когато умее да защитава интересите на своите граждани и знае как да побеждава."

 

Музеят разполага с възстановки на землянки, както и с реставрирани пушки от времето на Втората световна война. По стените му са изложени цитати на руския президент Владимир Путин, както и думи на съветските лидери Леонид Брежнев и Йосиф Сталин.

Единственият експонат, свързан с настоящата война в Украйна, е етикетът от кутия с пастет от черен дроб с буквите "Z" и "V", който някой е дарил.

 

Етикет от военна дажба в музея "Солци

Етикет от военна дажба в музея "Солци

 

"Отдавна не са изпълнявали бойни полети от това летище", казва Приступа. "Наскоро имаше тренировъчни полети. Но след експлозията те също няма да продължат".

Уредникът на музея вярва, че може да се стигне до нови нападения, но казва, че е невъзможно да се подготви за тях.

"Какво можем да направим?", пита той риторично, "просто гледаме небето".

 

Изоставена сграда за военни в Солци

Изоставена сграда за военни в Солци

 

В града един пенсионер е навън и пуши цигара. "Сега е нервно време, никой няма да говори с вас", предупреждава той. "Силите за сигурност са по-бдителни от всякога, ФСБ е навсякъде. Аз също няма да кажа нищо. Вече съм на 70 години, но не искам да влизам в затвора".

Дори за местните жители, казва той, е рисковано "просто да обсъждат какво се случва". Мъжът отказва да каже името си и предлага да напуснем града.

На улицата срещаме Виктория с 6-месечно бебе в количка. Тя си спомня деня, в който е атакувал дронът. "Синът ми започна да плаче, не разбирах защо", казва тя.

"Чуваше се силен звук като от някакъв вид ауспух, трудно е да се обясни. Звукът, който издават мощните автомобили, когато стартират във филми като "Бързи и яростни". След това половин час по-късно видях дим през прозореца. Сигурно е бил онзи самолет, който е горял. Е, какво трябва да правим? Сега отломките са изнесени, а други неща непрекъснато се извозват с шумни камиони, които изпускат изгорели газове", казва Виктория.

37-годишната жена признава, че се страхува повече от служителите по сигурността, отколкото от украинските дронове.

 

Тухлени жилищни блокове за офицери и порутени бараки, които очевидно някога са служили за гаражи.

Тухлени жилищни блокове за офицери и порутени бараки, които очевидно някога са служили за гаражи.

 

Група пенсионери седят на пейка и обсъждат удара с дрон. При вида на непознат човек те замлъкват, но не за дълго. Възрастните жени призовават за възмездие.

"И така, какво ще се случи по-нататък? Те ни нападнаха и това е всичко? Къде е отговорът? Колко ли са ни говорили за тези "червени линии"? Сега всяка една от тях вече е пресечена и нищо? Кой ще отмъсти? Трябва да ги бомбардираме така, че дори да не си помислят [да нападнат Солци], а само да се страхуват", казва жена на име Светлана Лвовна. Другите се съгласяват.

Русия многократно е обвинявала Украйна, че е нанесла удари с дронове на нейна територия през последните месеци, включително такъв срещу Кремъл - резиденцията на Путин, през май.

Киев не поема отговорност за конкретни инциденти. Украинският президент Володимир Зеленски определи атаките на руска територия като „неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“.

 

 

 

Станете почитател на Класа