Експерти зоват за глобален мораториум върху геоинженерство на климата

Експерти зоват за глобален мораториум върху геоинженерство на климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

Правителствата трябва да наложат мораториум върху усилията за геоинженерство на климата на планетата, тъй като емисиите на парникови газове продължават да нарастват и климатичната криза се засилва. За това призова група от световни експерти.
Геоинженерството е много противоречиво, но дискусиите за неговата осъществимост набират скорост, тъй като въздействието на екстремните метеорологични условия, водени от срива на климата, обхващат планетата. Няма глобално споразумение относно геоинженерството и правила за това какво могат да правят държавите или фирмите.
В доклад Комисията за превишаване на климата призова правителствата постепенно да премахнат изкопаемите горива, да отделят повече ресурси за адаптиране към въздействието на екстремните метеорологични условия и да започнат да използват технологии за премахване на въглероден диоксид, като улавяне и съхранение на въглерод и улавяне въглерод директно от въздуха.
Правителствата трябва също така да позволят на академиците да изследват възможностите на геоинженерството, главно под формата на управление на слънчевата радиация, което включва опити за намаляване на количеството слънчева светлина, удряща повърхността на Земята, например чрез избелване на облаци, за да бъдат по-отразяващи, или поставяне на огледала в космоса.
Но панелът предупреди - правителствата не трябва да предприемат подобни дейности, поради опасностите, свързани с бъркането в глобалния климат по начини, които все още не са добре разбрани.
Паскал Лами, бивш шеф на Световната търговска организация, който председателства Комисията за превишаване на климата, каза, че "не е неизбежно светът да надхвърли 1,5C, глобалното температурно ограничение, но вероятността за това нараства. Зависи какво правим", каза той.
Той предупреди, че светът не може да пренебрегне възможността за геоинженерство, тъй като някои страни могат да започнат да проучват и експериментират сами: „Има нарастваща международна дискусия за управлението на слънчевата радиация. Но опасността идва от непредвидени и от трансгранични последствия. Учените не могат да кажат дали управлението на слънчевата радиация е безопасно и трябва да се прилага принципът на предпазливост". Лами призова всички правителства едностранно да вземат решение за мораториум, вместо да чакат глобално споразумение за такъв. „Не предлагам голяма международна конференция – според моя опит това би отнело много време Академичните изследвания за управление на слънчевата радиация трябва да бъдат споделени, открити и прозрачни", каза той пред Guardian в интервю.
Геоинженерството е термин, който може да включва всичко - от повторно залесяване на големи площи земя, за да се абсорбира повече въглерод, до боядисване на покривите в бяло, за да бъдат по-отразяващи, или засяване на океана с желязо, за да се отглежда повече планктон и да се абсорбира повече въглерод.
Комисията за превишаване на климата, група от бивши висши дипломати, политически експерти и учени, включва и Лорънс Тубиана, бившият френски дипломат, един от основните архитекти на Парижкото споразумение. Тя се фокусира върху управлението на слънчевата радиация - една от най-противоречивите и опасни идеи.
Поставянето на огледала в космоса, за да отразяват слънчевата светлина, или засяването на облаци, за да отразяват повече лъчи в космоса, може да има огромни въздействия, които биха били трудни за контролиране и би било невъзможно да се ограничат в границите на държавата. Освен рисковете, присъщи на промяната на климата на едно място, може да има „шок от прекратяване" – опасението, че ако емисиите продължат да се изливат в атмосферата, докато се използва геоинженерство, спирането на използването на технологията ще причини сериозни смущения в климата, ако основният ефект на затопляне се наложи отново.
Питър Калмус, учен по климата в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, предупреди за опасността. „Геоинженерството е дълбоко несигурно технологично решение, което ръководителите на изкопаеми горива обичат да прокарват, за да намалят натиска върху основния си бизнес за продажба на нефт, газ и въглища, което причинява бързо и необратимо унищожаване на обитаемостта на нашата планета. Елитите на изкопаемите горива ще използват геоинженерството като извинение да продължат да работят както обикновено. Като учен по климата най-лошият ми кошмар е продължаващото разширяване на изкопаемите горива, придружено от слънчево геоинженерство, последвано от шок от прекратяване. Това би било край на играта за човешката цивилизация и голяма част от живота на Земята".

Станете почитател на Класа