ЕС отменя санкциите на четирима руски граждани

ЕС отменя санкциите на четирима руски граждани
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

Европейският съюз реши да отмени санкциите, наложени преди това на четирима руски граждани поради предполагаемата „заплаха и подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", съобщи Съветът на Европейския съюз в сряда.
„В контекста на преразглеждане на санкциите, Съветът също така реши да не подновява санкционирането на четири лица", се казва в изявлението на Съвета.
Съветът на Европейския съюз не посочи конкретните лица, които сега са заличени от черния списък на санкциите. Това ще стане публично достояние едва в близко бъдеще след публикуването на съответните регламенти в Официален вестник на ЕС.
Ройтерс съобщи по-рано, позовавайки се на източници, че Европейският съюз не възнамерява да поднови санкциите, наложени преди това на бизнесмена Григорий Березкин, бившия ръководител на Ozon Александър Шулгин и бизнесмена Фархад Ахмедов. Агенцията не назовава името на четвъртия руснак.
На 6 септември Европейският съд в Люксембург постанови да се отменят санкциите, наложени от Европейския съюз на Шулгин, но той ще остане в черния списък поне още два месеца.
До момента ЕС е приел множество пакети от икономически санкции срещу Русия и индивидуални санкции срещу руски граждани поради ситуацията в Украйна. Те включват санкции, наложени на руски бизнесмени, журналисти и компании.
Миналата година повече от 60 бизнесмени, включително Березкин, и руски и беларуски компании заведоха дела в Европейския съд в Люксембург, за да оспорят включването им в списъка със санкции на ЕС. Бизнесмените заявиха, че основните им права са били нарушени, посочвайки по-специално факта, че активите им в ЕС са били незаконно замразени.

Станете почитател на Класа