Чака се решение на ЮНЕСКО – във Венеция леглата за туристи надминаха броя на жителите

Чака се решение на ЮНЕСКО – във Венеция леглата за туристи надминаха броя на жителите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

За първи път броят на леглата за туристите на главния остров на Венеция надмина броя на целогодишните жители, като предстои решение на ЮНЕСКО за бъдещето на града в списъка на обектите на световното наследство.
Вече има 49 693 туристически легла в хотели и ваканционни домове в сравнение с 49 304 жители.
Някога сърцето на могъща морска република, главният остров на Венеция е загубил повече от 120 000 жители от началото на 50-те години на миналия век, прогонени от безброй проблеми. Съсредоточен върху масовия туризъм, градът е принудил населението си да стане джудже в сравнение с хилядите посетители, които всеки ден препълват неговите площади, мостове и тесни пътеки.
Venessia.com, активистка група, която от години води кампания за запазване на наследството на Венеция, следи нивото на населението в историческия център, показвайки намаляващата цифра на електронен тикер във витрината на Химиците на Морели от 2008 г. насам. Броят на жителите падна под 50 000 за първи път миналото лято.
„Чувстваме се като чужденци в собствения си дом, защото когато се разхождаме по улиците, ние сме малцинство. От време на време виждаш венецианец и го поздравяваш отдалеч, но иначе си заобиколен от туристи." каза Матео Секи, който ръководи Venessia.com.
Ocio, група жители, фокусирана върху жилищните проблеми във Венеция, постави електронен тикер на витрината на книжарница Марко Поло през април, за да покаже нарастващия брой легла, достъпни за туристите в града. „Никога не сме си представяли, че в рамките на няколко месеца числото на тикера ще надхвърли това на тикера на жителите", каза асоциацията в изявление на уебсайта си.
Препоръка на културната агенция на ООН за добавяне на Венеция към списъка на застрашеното наследство ще бъде поставена на срещата на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която започна в столицата на Саудитска Арабия Рияд в неделя.
Агенцията каза през юли „Венеция е изправена пред необратими щети поради редица проблеми, вариращи от последиците от влошаването на климата до масовия туризъм", като същевременно отбеляза „липса на значителен напредък от Италия в справянето с проблемите".

Станете почитател на Класа