В Полша обвиниха седмина за визови престъпления

В Полша обвиниха седмина за визови престъпления
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

Седем души в Полша бяха обвинени за предполагаеми нередности при издаването на полски работни визи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на прокуратурата в страната.

 

 

 

Агенцията отбелязва, че това става на фона на задълбочаващия се скандал по горещата тема за миграцията преди изборите на 15 октомври.

Опозицията твърди, че полското правителство е било въвлечено в дейност, в която мигрантите са получавали визи с ускорени темпове без да бъдат надлежно проверявани, след като са плащали на посредници.

Това може да се окаже пагубно за управляващата националистическа партия "Право и справедливост", която води кампания за твърда позиция по отношение на миграцията.

Бившият полски заместник-министър на външните работи Пьотър Вавжик, който бе уволнен на 31 август, в същия ден, когато централното антикорупционно бюро на Полша извърши обиск в министерството на външните работи, е обвиняван от опозицията и медиите, че е играл основна роля в схемата за издаване на визи.

На въпрос дали бившият заместник външен министър е сред обвиняемите, представител на полската прокуратура отказа да коментира отделни лица, но обяви, че сред седмината няма държавни служители. Вавжик не е коментирал публично твърденията за евентуалното му участие, а министерството на външните работи на Полша заяви, че уволнението му се дължи на "липса на задоволително сътрудничество".

Опозицията съобщи, че нередностите биха могли да засягат стотици хиляди заявления за визи, но според прокуратурата разследването се отнася до неколкостотин такива заявления. Според представител на властите никой от кандидатите за виза, засегнати от разследването, не представлява заплаха за сигурността на Полша.

Полските власти също така отхвърлиха появилите се в медиите съобщения, че полските служби са предприели действия едва след като са били предупредени от други страни от ЕС, забелязали необичайно високия брой мигранти, влизащи с полски визи, които в рамките на Шенгенското пространство дават право на притежателите им да работят в целия блок.

По данни на Евростат, цитирани от полския ежедневник "Жечпосполита", Полша е издала почти 2 милиона работни визи през последните три години, включително 600 000 през 2020 г., което е повече от една четвърт от общия брой визи за целия ЕС през тази година.

Станете почитател на Класа