Полша е обхваната от трескава предизборна атмосфера

Полша е обхваната от трескава предизборна атмосфера
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Патрик Уинтур
Още през първата седмица на кампанията за парламентарните избори в Полша, които ще се проведат на 14 октомври, имаше твърдения за политически манипулирани намаления на лихвените проценти, уволнението на заместник-министър на външните работи за твърдение, че визи са били продавани на хора извън ЕС и публикуване на доклад на сенатската комисия, в който се твърди, че разузнавателните служби са използвали незаконно шпионски софтуер за наблюдение на опозиционни политици около времето на изборите през 2015 г.
Твърденията за чуждестранна намеса бяха отправени срещу Русия и Германия, като последната беше обвинена от правителствени министри, че се опитва да манипулира избирателите, които подкрепят опозиционната партия Гражданска платформа на Доналд Туск.
Езикът, използван от управляващата дясна популистка партия "Право и справедливост" (Pis), изглежда необуздан. Нейният лидер Ярослав Качински описа Туск като „олицетворение на злото, враг на Полша и вредител". При стартирането на кампанията на PiS, Туск беше описан като „външна партия с центрове за вземане на решения извън Полша". В реч в Катовице министър-председателят Матеуш Моравецки предупреди, че опозицията подготвя „ад за жените, включващ изнасилвания, грабежи, убийства и млади имигранти без корени, щурмуващи границите".
Резултатът от изборите в Полша се смята за ключов за бъдещето на ЕС и изхода от войната в Украйна.
„Това са може би най-важните избори в Полша от 1989 г. и със сигурност най-важните в рамките на ЕС тази година. В зависимост от резултата страната или ще се преориентира като ентусиазирана от еврото възходяща демокрация, или ще се ангажира допълнително с нелиберален завой в спор с Европа относно върховенството на закона и разширяването", каза Бартош Кубяк, ръководител на варшавския офис на мозъчния тръст Aspen Institute.
Ако управляващата PiS бъде свалена, петата по население страна в ЕС вече няма да се възприема като противник в Брюксел. Проучванията сочат, че партията, която дойде на власт през 2015 г. и се ръководи от раздвоена група от социални консерватори, ще се нуждае от места, спечелени от крайнодясната партия Конфедерация, за да събере работещо мнозинство.
Конфедерацията, амалгама от стари националисти и нова порода икономически либертарианци, се оценява на около 10%. Подобно на много крайнодесни партии в Европа, тя се опитва да изчисти имиджа си, но не може да изтрие видеоклипове на своите лидери, които осъждат евреите, гейовете, абортите, ЕС и мюсюлманите. Привлекателна за по-младите мъже професионалисти, тя е активна в социалните медии. На конференция във Вроцлав миналата седмица Славомир Менцен, неин съпредседател, каза на събралите се бизнесмени да подкрепят по-ниските и по-прости данъци. Дори критиците на 36-годишния Менцен от бизнес общността на Вроцлав признават, че той винаги пристига на подобни дебати добре информиран.
Много ще зависи от това дали Туск, лидерът на дясноцентристката, но проевропейска Гражданска платформа, който е бивш председател на Съвета на ЕС, ще успее да разшири призива си към големи групи от нерешили избиратели. Проучване миналата седмица показа, че близо една пета от планиращите да гласуват на изборите все още не знаят кого ще изберат. Туск, често обвиняван, че няма политика, освен противопоставяне на PiS, се опита да отговори на обвинението, като представи 100 ангажимента за 100 дни. Предлагат се пари за покриване на инвитро оплождане, издръжка на самотни родители и баби със задължения за полагане на грижи.
Но Туск, познат политик, за когото много поляци имат твърдо мнение, се изправя срещу държавната и медийна машина, настроена срещу него. Съществуват независими медии, но държавната телевизия до голяма степен е рупор на PiS.
Има също дълбока загриженост относно решението на PiS да проведе четири референдума по горещи въпроси в деня на изборите в опит да повиши избирателната активност и да отвори допълнителни възможности за харчене на кампанията, както и относно така наречените „информационни пикници", посещавани от министри, на които хората получават храна и могат да задават въпроси относно правителствените политики.
Това, че полската политика е фатално поляризирана, едва ли е откровение, но че тенденцията се влошава. „Полските предизборни кампании от 2015 г. стават все по-зависими от политиката на идентичността. Виждаме отклоняване от използването на политическа програма като средство за убеждаване на избирателите за сметка на много емоционални и поляризиращи послания", каза Кубяк.

Станете почитател на Класа