Естонската премиерка защити руските бизнес връзки на съпруга си

Естонската премиерка защити руските бизнес връзки на съпруга си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Шафи Мусаддик
Естонският премиер Кая Калас описа полемиката около предполагаемите руски бизнес връзки на нейния съпруг като „лов на вещици" от политически опоненти, призоваващи за нейната оставка. Тя е подложена на натиск, откакто миналия месец се появиха съобщения, че нейният съпруг е частичен собственик на логистична компания, която продължава да прави бизнес в Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.
Двамата казват, че бизнесът е помагал на друга естонска компания да приключи търговията в Русия. Но призивите към Калас да се оттегли не изчезват, а лидерът на опозицията Урмас Рейнсалу „не вижда друг вариант".
Говорейки пред Guardian тази седмица, Калас отхвърли скандала като политически опортюнизъм от нейните съперници. „Това е лов на вещици от опозицията. Това е извинение за губене на време в парламента и възпрепятстване на нашата прогресивна програма", каза тя.
Калас, която ръководи категорично проукраинско правителство, откакто дойде на власт, се защити, като каза, че съпругът й Арво Халик не е публична личност и че тя не може да носи отговорност за неговите бизнес дейности.
В интервю за обществения оператор ERR тя цитира прилики с противоречие около Акшата Мурти - съпруга на британския премиер Сунак, за която миналата година беше установено, че получава дивиденти от дела си в компанията за ИТ услуги Infosys, която все още оперира в Русия. Сунак отговори на докладите, като каза, че бизнес делата на съпругата му не са от обществен интерес, а говорител на Даунинг Стрийт каза, че „нито Мърти, нито членовете на нейното семейство, имат някакво участие в оперативните решения на компанията".
Спорът в Естония обаче удари позицията на Калас и критиките не идват само от опозицията. Президентът на страната Алар Карис публично упрекна премиера, че „е позволила скандалът да накърни доверието в политиката и да постави доверието в естонската държава под въпрос". В обръщение при откриването на парламентарния сезон в понеделник Карис каза, че „демокрацията не свършва, когато се получи мнозинство на парламентарните избори".
Калас, бивш адвокат, е лидер на либералната партия за реформи, която е старшият коалиционен партньор в правителство със социалдемократите и Естония 200, друга либерална партия. Засега тези партии я подкрепят публично, но има признаци на нарастващо недоволство.
Лаури Ляанемец, лидер на Социалдемократическата партия, каза, че решението на скандала остава в ръцете на премиера. „Подчертахме, че става дума за доверие и за неговото възстановяване", каза Ляанемец, който е и вътрешен министър.
Но социалдемократът от задната скамейка Раймонд Кальюлайд, някога поддръжник на министър-председателя, отиде крачка по-далеч и каза, че не може да гарантира бъдещата си подкрепа. „Очертава се да бъде един от най-големите скандали в новата история. Премиерът не го подобри с изявленията си. Тя не се е справила със ситуацията. Това ме притеснява. Калас може да е била оприличавана на Маргарет Тачър в миналото, но скандалът прилича повече на Лиз Тръс", (британският министър-председател, която подаде оставка след хаотични 44 дни на поста).
Като министър-председател Калас призова Европа да се откаже от руската енергия, като същевременно приюти около 62 000 украински бежанци в Естония. Като дял от населението никоя страна-членка на ЕС не е приела повече. Тя също така засили призивите към съседните страни да прекратят бизнес връзките си с Русия чрез потенциално споразумение за общо търговско ембарго.

Станете почитател на Класа