Москва свиква Съвета за сигурност на ООН за доставките на оръжия за Киев

Москва свиква Съвета за сигурност на ООН за доставките на оръжия за Киев
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Русия свиква заседание на Съвета за сигурност на ООН относно доставките на западни оръжия за Киев буквално всеки месец, тъй като проблемите, изискващи обсъждане на Съвета за сигурност на ООН, възникват редовно, каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.
„Ние инициираме тази тема в Съвета буквално всеки месец и всеки път има теми, които трябва да бъдат обсъдени", каза той на свиканото от Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН за доставките на оръжие за Украйна.
Той отбеляза, че след неотдавнашното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Украйна, Вашингтон обяви нов пакет от помощ за Киев на стойност един милиард щатски долара. „Киевският режим моли за нови оръжия с удвоена сила и нескрито неблагоразумие и се стреми да обвини западните страни за очевидния провал на контранастъплението, което провежда от началото на юни", каза той.
Според Небензя „целта на Запада е не да нанесе военно поражение на Русия, което е абсолютно невъзможно, а да й навреди възможно най-много и да зарази и увреди нашите нови територии".
След началото на специалната военна операция на Русия в Украйна, Западът наложи мащабни санкции срещу Русия и увеличи доставките на оръжие за режима в Киев на стойност десетки милиарди долари. Киев обаче продължава да иска още оръжия, далекобойни ракети и самолети.
Междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва разглежда доставките на западни оръжия за Украйна като доказателство за нарастващата намеса на Запада в конфликта в Украйна.

Станете почитател на Класа