Лавров: Западът нарушава обещанията за хуманитарна подкрепа за Пхенян

Лавров: Западът нарушава обещанията за хуманитарна подкрепа за Пхенян
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Геополитическият климат се промени напълно, откакто ООН наложи санкции на Северна Корея. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

 

 

Той обвини Запада, че нарушава обещанията за хуманитарна подкрепа за Пхенян.

Изказването на Лавров дойде по време на срещата между президента Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Далечния изток на Русия. От 2006 г. Северна Корея е под санкциите на ООН, които Москва подкрепи заради наложената забрана за ядрени оръжия и ракетни програми.

"Санкциите срещу Северна Корея бяха приети в съвсем различна геополитическа ситуация, когато имаше проблеми с установяването на диалог (с Пхенян), когато имаше доста сериозни дебати в Съвета за сигурност", поясни Лавров, цитира news.bg.

Той посочи, че Русия и Китай са блокирали по-нататъшна резолюция за санкции срещу Северна Корея, която беше изготвена от САЩ миналата година, защото при първоначалните санкции Западът е дал фалшиво обещание за хуманитарна помощ за Севера.

"Това беше поредната лъжа. Ние, китайците и севернокорейците, бяхме измамени", категоричен бе Лавров.

Руският първи дипломат не отговори директно на информацията в западните медии, че на срещата Путин-Ким може да бъде договорена доставка на оръжия от Русия за Северна Корея или обратното.

Той обаче отбеляза, че Западът е нарушил договорните споразумения, като е предоставил оръжия от съветско време на Украйна - препратка към оръжия, изпратени на Киев от страни от Централна и Източна Европа, които някога са принадлежали към водения от Москва Варшавски договор, но които сега са членове на НАТО.

Лавров изтъкна, че това нарушава "всяко възможно договорно задължение", тъй като оръжията първоначално са били доставени от Москва със сертификати за краен потребител, които не позволяват да бъдат прехвърляни на трети страни.

Твърдението на Лавров, че санкциите срещу Северна Корея са продукт на различна глобална ситуация и на недобросъвестност от страна на ненадеждни западни сили, е важно в момент, когато придържането на Русия към тях внимателно се наблюдава.

 
 

Станете почитател на Класа